Ananas

De ananas is een tropische vrucht waarvan het vruchtvlees heerlijk sappig is. De ananas vormt zich door een grote hoeveelheid bloemen waar de harten van ‘samensmelten’ (elk ‘oog’ is een bloem geweest). Deze bijzondere vrucht is een bron van vitamine C en bromelaïne.

Bromelaïne wordt hoofdzakelijk gevonden in het hart van de ananas, en wordt regelmatig als voedingssuplement voorgeschreven vanwege de bijzondere eigenschappen. Bromelaïne stimuleert de spijsvertering, bevordert eiwitvertering, werkt ontstekingsremmend  en vochtafdrijvend, het vermindert de groei van bepaalde tumoren en het beïnvloedt de slijmlaag om kankercellen, waardoor de aanval op deze cellen wordt vergemakkelijkt.
Helaas zijn er weinig wetenschappelijke onderzoeken te vinden om deze resultaten te onderbouwen. Toch zijn veel (natuur)artsen uit eigen ervaring enthousiast over deze stof, zo ook MMV.

Behalve bromelaïne bevat de ananas ook een grote hoeveelheid vitamine C. Vitamine C is het belangrijkste in water oplosbare antioxidant voor het menselijk lichaam. Het beschermt alle waterhoudende delen van het lichaam tegen vrije radicalen. Uit onderzoek is gebleken dat vrije radicalen verschillende lichamelijke aandoeningen veroorzaken zoals atherosclerosis, spasme in de luchtwegendie tot astma kunnen leiden, beschadiging van cellen in de slokdarm waardoor deze veranderen in kankercellen  en ze dragen bij aan de pijn bij artritis.

Er is nog een reden om ananas aan je dieet toe te voegen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat door het voldoende eten van fruit en groenten (3 stuks/porties per dag) de kans op macula degeneratie (verslechterd zicht door ouderdom) beduidend vermindert.

MMV-advies
Om de hoeveelheid suikers te beperken wordt aan kankerpatiënten aangeraden slechts incidenteel ananas te gebruiken. Preventief en na kanker mag ananas vaker worden gegeten. 

Latijnse naam: 
Ananas Comosus

Wanneer te verkrijgen: 
maart-juni

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B6 0,08 mg
Vitamine B11 4 mcg
Vitamine C 23 mg
Kalium 170 mg
Magnesium 20 mg

Bevat ook mangaan.

Literatuur:

  • Cho E, Seddon JM, Rosner B, Willett WC, Hankinson SE. Prospective study of intake of fruits, vegetables, vitamins, and carotenoids and risk of age-related maculopathy. Arch Ophthalmol. 2004 Jun;122(6):883-92. 2004. PMID:15197064.
  • Cassileth B. Complementary therapies, herbs, and other OTC agents. Bromelain. Oncology (Williston Park). 2011 Feb;25(2):195.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.