Ansjovis

Categorie: 
Toepassing binnen het NTTT
Bij kanker Na kanker Preventief
     
Toepassing binnen het Moerman dieet
Uitleg
Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Ansjovis is een kleine haringachtige en komt in verschillende gematigde zeegebieden voor. Ansjovis eet plankton en leeft in grote scholen, in open zee.  Er bestaan meer dan twintig soorten ansjovis. De ansjovis op de Nederlandse markt betreft voornamelijk de Europese ansjovis (Engraulis encrasicolus) en wordt gevangen langs de Portugese kust en in de Golf van Biskaje. De Argentijnse ansjovis (Engraulis anchoita) leeft langs de zuid-oost kust van Zuid-Amerika.

Omega 3
Omdat vette vis omega 3-vetzuren bevat, wordt vaak aanbevolen deze vis op te nemen in een gevarieerd dieet. Omega 3-vetzuren zorgen voor een gezond hart- en bloedvatenstelsel en hebben een positief effect op de concentratie. Het is wel belangrijk om te kiezen voor kleine vissoorten aangezien deze lager in de voedselketen staan. Hoe groter de vis, hoe meer kleinere vissen ze hebben opgegeten. Vanwege de verontreiniging van de zee krijgen ze zodoende meer giftige stoffen binnen. Die worden opgeslagen in hun weefsels. 

Ansjovis is net zoals alle andere vissoorten niet toegestaan in het Moermandieet. Ansjovis bevat gezonde vetzuren maar ook dierlijke eiwitten (gemiddeld 18 gram eiwit per 100 gram vis).

Latijnse naam: 
Engraulis Encrasicolus

Wanneer te verkrijgen: 
mei-juni

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,05 mg
Vitamine B2 0,20 mg
Vitamine B6 0,50 mg
Vitamine B11 10 mcg
Vitamine B12 0,90 mcg
Natrium 148 mg
Kalium 278 mg
Fosfor 233 mg

Literatuur:

  • Smith, K.L. et al. Mercury concentrations and omega-3 fatty acids in fish and shrimp: Preferential consumption for maximum health benefits. Mar Pollut Bull. 2010 Sep;60(9):1615-8. doi: 10.1016/j.marpolbul.2010.06.045. Epub 2010 Jul 14.
  • Ueshima H, Stamler J, Elliott P, Chan Q, Brown IJ, Carnethon MR, Daviglus ML, He K, Moag-Stahlberg A, Rodriguez BL, Steffen LM, Van Horn L, Yarnell J, Zhou B. Food Omega-3 Fatty Acid Intake of Individuals (Total, Linolenic Acid, Long-Chain) and Their Blood Pressure. INTERMAP Study. Hypertension. 2007 Jun 4; [Epub ahead of print] . 2007. PMID:17548718.