• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 1
Uitzicht 3 2025 Voed jezelf (met de natuur) 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • Niet-Toxische Tumor Therapie
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Voedingsmiddelen / Asperge

Asperge

De asperge behoort tot de familie van de lelie. Er zijn zo’n 300 verschillende soorten asperges waarvan er twintig eetbaar zijn. De meest bekende zijn de witte asperge (groeit ondergronds en in het donker), de groene asperge en de paarse asperge.
De asperge is caloriearm en bevat veel vezels, vitamines en mineralen. Omdat de witte asperge onder de grond en in het donker groeit, zijn er weinig pesticiden op deze groente te vinden.

Asperges worden gezien als een ontstekingsremmend product omdat het een unieke combinatie aan vitamines en mineralen bevat genaamd saponinen.

De asperge bevat ook een grote hoeveelheid aan antioxidanten zoals vitamine C, betacaroteen, vitamine E, zink, mangaan en selenium.

Antioxidanten
Volgens ten minste één wetenschappelijk onderzoek zou de asperge, naast deze vitamines en mineralen, een grote hoeveelheid van het antioxidant gluthatione (GSH) bevatten. GSH is een van de best bestudeerde antioxidanten in het menselijk lichaam en bevat per molecuul drie aminozuren; glutamisch zuur, glycine en cysteïne. GSH is het antioxidant om het immuunsysteem te versterken. Het is wetenschappelijk bewezen dat kankerpatiënten die GSH innamen (door middel van voeding of supplement) heel wat minder last hadden van hun ziekte en van hun chemokuren dan voorheen.
Hiernaast  hebben verschillende studies aangetoond dat asperges in verhouding tot andere groenten een veel hogere hoeveelheid antioxidanten bevatten.

Prebiotica
Uit recent onderzoek is gebleken dat de asperge een bijzondere stof bevat genaamd inuline. Inuline is een uniek soort koolhydraat dat door artsen en wetenschappers wordt omschreven als prebiotica. Het bijzondere aan dit koolhydraat is dat het niet wordt afgebroken in de maag maar in zijn geheel naar de dikke darm reist. Daar is het de ideale voedselbron voor verschillende darmbacteriën die geassocieerd worden met betere vitamineopname, minder kans op allergieën en een kleinere kans op darmkanker.
Naast inuline zit de asperge boordevol vezels en bevat het een noemenswaardige hoeveelheid proteïne.

Naast bovenstaande werkt de asperge ook vochtafdrijvend en ontzurend en heeft ze een gunstig effect op de nieren dankzij het aminozuur asparagine.

Lees ook: Asperges, het gezonde witte goud (Uitzicht nr. 5 2012)

Latijnse naam: 
Asparagus officinalis

Wanneer te verkrijgen: 
mei-juni

Vitamines en mineralen:

Per 100 g vers
Vitamine B1 0,11 mg
Vitamine B2 0,12 mg
Vitamine C 20 mg
Fosfor 50 mg
Kalium 200 mg
Magnesium 20 mg

Bevat ook foliumzuur, inuline en rutine.

Literatuur:

  • Gullett NP, Ruhul Amin AR, Bayraktar S et al. Cancer prevention with natural compounds. Semin Oncol. 2010 Jun;37(3):258-81. Review. 2010.
  • Roberfroid M, Gibson GR, Hoyles L et al. Prebiotic effects: metabolic and health benefits. Br J Nutr. 2010 Aug;104 Suppl 2:S1-63. Review. 2010.
Asperge 3

Voedingsadvies MMV

Bij kanker
in behandeling
Bij kanker
in remissie
Preventief

Uitleg

  • Toegestaan
  • Aanbevolen
  • Incidenteel toegestaan
  • Niet toegestaan
  • Onbekend

Met vragen over voeding kunt u als lid van MMV terecht bij het voedingsspreekuur. Iedere maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. 06-57574461.

Recepten met Asperge

Feestelijke aspergesoep 4

Feestelijke aspergesoep

Alle recepten

Advertenties

De Roode Roos 5
Vithortho zink 4 in 1
Tradeline 6

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok