Banaan

De banaan is geliefd bij jong en oud. Heerlijk zoet en zacht vruchtvlees dat vol zit met kalium en magnesium waardoor het ook bij sporters een geliefde snack is. 

Bananen groeien het hele jaar door in gebieden rond de evenaar, waar het klimaat voor de banaan perfect is. Ze groeien in trossen van soms wel 150 bananen.

Bloeddrukverlagend
De banaan is een van de beste bronnen van kalium, een mineraal dat voor een gezonde bloeddruk en hartfuncties zorgt. Omdat een gemiddelde banaan zo’n 400 mg aan kalium bevat, zou één banaan per dag een hoge bloeddruk kunnen voorkomen en beschermen tegen aderverkalking. Er zijn namelijk verschillende studies die hebben aangetoond dat kaliumrijk voedsel bloeddrukverlagend kan werken. Een andere studie heeft aangetoond dat het eten van vezelrijk voedsel, zoals bananen, hartkwalen voorkomt. 

Maagzweren en maagzuur
Naast het gunstige effect op ons hart en bloedvatenstelsel weet men al lange tijd dat bananen ook een gunstig effect hebben op het verminderen en voorkomen van maagzweren en maagzuur. De banaan doet dit op twee manieren. De eerste manier is dat de stoffen in de banaan  de cellen in het maagslijmvlies meer slijm laten  aanmaken waardoor de maagwand wordt beschermd tegen zuren.

De tweede manier is dat bepaalde verbindingen in de banaan, genaamd proteaseremmers, eraan meehelpen om bepaalde bacteria in de maag, die bekend staan om het veroorzaken van maagzweren, uit te schakelen.

Bij diarree
Bananen hebben nog meer gunstige effecten op het spijsverteringsstelsel. Bij diarree zorgen bananen ervoor dat je genoeg vocht vasthoudt. De banaan moet dan wel net rijp zijn, anders zitten er teveel suikers en zetmeel  in. Doordat de banaan de stof pectine bevat, helpt ze bij verstoppingen.
Ook zijn bananen een rijke bron van fructo-oligosaccharide, een probioticum. Dat zorgt er niet alleen voor dat de darmbacteriën positief worden beïnvloed maar ook dat de absorptie van calcium wordt gestimuleerd. Bovendien wordt de spijsverstering gestimuleerd waardoor de kans op dikke darmkanker wordt verkleind.

Geel vruchtvlees
Sommige bananenrassen zijn een bron van provitamine A carotenoïden, waarvan uit onderzoek is gebleken dat ze het lichaam beschermen tegen chronische ziektes zoals kanker, cardiovasculaire ziektes en diabetes. Hoe je erachter komt dat een banaan veel van deze provitamine bevat? Hoe geler het vruchtvlees, hoe meer provitaminen.

MMV-advies
Vanwege het vrij hoge gehalte aan suikers wordt kankerpatiënten aangeraden slechts incidenteel banaan te eten. 

Latijnse naam: 
Musa Paradisiaca

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar (import).

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B6 0,37 mg
Vitamine B11 15 mcg
Vitamine C 12 mg
Calcium 8,7 mg
Fosfor 28 mg
Kalium 400 mg
Magnesium 30 mg

Bevat ook mangaan, kalium, biotine en koper.

Literatuur:

  • Rabbani GH, Teka T, Saha SK, Zaman B, Majid N, Khatun M, Wahed MA, Fuchs GJ. Green banana and pectin improve small intestinal permeability and reduce fluid loss in Bangladeshi children with persistent diarrhea. Dig Dis Sci. 2004 Mar;49(3):475-84. 2004. PMID:15139502.
  • Englberger L, Darnton-Hill I, Coyne T, Fitzgerald MH, Marks GC. Carotenoid-rich bananas: a potential food source for alleviating vitamin A deficiency. Food Nutr Bull. 2003 Dec;24(4):303-18. 2003. PMID:14870618.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.