Boerenkool

MMV-AANRADER

Boerenkool is een van de gezondste groenten ter wereld en behoort, net zoals bloemkool en broccoli, tot de Brassica-familie. Het is een typische wintergroente.
Voortdurend testen wetenschappers boerenkool op zijn antikankerwerking. Op dit moment is voor vijf kankersoorten (blaas-, borst-, darm-, eierstok- en prostaatkanker) bewezen dat boerenkool hiertegen helpt.

Omega 3
De reden waarom boerenkool specifiek onderzocht wordt op zijn antikankerwerking is simpel. Boerenkool heeft drie belangrijke componenten namelijk antioxidanten, ontstekingsremmende voedingsstoffen en antikankerwerking in de vorm van glucosinolaten.

De antioxidanten en ontstekingsremmende voedingsstoffen (onder andere omega 3-vetzuren en een gigantische hoeveelheid vitamine K) zorgen ervoor dat kankercellen geen kans krijgen zich te ontwikkelen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat twee antioxidanten de antikankerwerkende eigenschap meebrengen, namelijk carotenoïden en flavonoïden. Deze antioxidanten zorgen voor een vermindering van oxidatiestress in onze cellen, waardoor deze niet vervormen tot kankercellen.

Vitamine K
Verder is gebleken dat er nog 45 andere antioxidanten in boerenkool te vinden zijn. Samen zorgen die mogelijk voor een nog betere antikankerwerking.

De grote hoeveelheid vitamine K die te vinden is in boerenkool, is goed voor de gezondheid. Deze vitamine is nodig voor verschillende lichaamsfuncties zoals natuurlijke bloedstolling en onderhoud van de botten.

Let op wanneer u antistollingsmedicijnen gebruikt. Vitamine K kan de werking van deze medicijnen beïnvloeden.

MMV-advies
Het regelmatige gebruik van boerenkool wordt sterk aanbevolen.

Latijnse naam: 
Brassica Oleracea Acephala

Wanneer te verkrijgen: 
september-februari

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,42 mg
Vitamine B2 0,25 mg
Vitamine B6 0,25 mg
Vitamine C 95 mg
Calcium 210 mg
Kalium 500  mg
Magnesium 30 mg
Natrium 140  mg

Bevat ook vitamine K, koper, ijzer en mangaan.

Literatuur:

  • Ambrosone CB, Tang L. Cruciferous vegetable intake and cancer prevention: role of nutrigenetics. Cancer Prev Res (Phila Pa). 2009 Apr;2(4):298-300. 2009.
  • Bhattacharya A, Tang L, Li Y, et al. Inhibition of bladder cancer development by allyl isothiocyanate. Carcinogenesis. 2010 Feb;31(2):281-6. 2010.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.