Gember

Gember is niet alleen een zeer geliefd specerij in de keuken maar is ook zeer nuttig in de geneeskunde. Het is een van de bekendste medicinale planten.
De karakteristieke kruidige en warme smaak van gember wordt veroorzaakt door de chemische verbindingen van shogaol en gingerol, de hoofdbestanddelen van verse gember. Gingerolen zorgen voor het verlagen van de bloeddruk.  

Medicinaal
Gember wordt in Azië en de Arabische wereld al eeuwenlang als geneesmiddel gebruikt. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben intussen aangetoond dat de stoffen die in gember te vinden zijn, inderdaad medicinale eigenschappen bevatten.
De inname van gember zorgt namelijk voor:

  • het verdrijven van intestinale gassen
  • verlagen van koorts
  • kalmeren van de maagwand (waar bijvoorbeeld chemokuren de oorzaak van het probleem zijn)
  • activeren van een goede spijsvertering

Artritis
Verder is uit wetenschappelijk onderzoek op proefdieren gebleken dat gember de cholesterolspiegel verlaagt. Bij ratten die zeven weken lang dagelijks 500 mg gember per kg lichaamsgewicht kregen toegediend, ging ook de bloedsuikerspiegel met 52 procent omlaag. Hiernaast heeft gember een antibacteriële en ontstekingsremmende werking.

Uit Deens onderzoek is gebleken dat patiënten met artritis zich minder stijf voelen en minder pijn hebben als ze drie maanden lang 1 à 2 gram gember per dag gebruiken. Van de patiënten met spierklachten, voelde zelfs iedereen minder pijn. Dit wordt in werking gezet door de gingerolen in gember.

Darmkanker
Ook op het gebied van kanker is gember een specerij dat niet mag ontbreken. Uit onderzoek is gebleken dat onder mensen die driemaal per week gember eten, minder darmkanker voorkomt. Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat patiënten die 28 dagen elke dag 2 gram gember consumeerden, een aanzienlijke vermindering van ontstekingsprocessen in de dikke darm hadden. Gember doet dit door blokkering van eicosanoiden, de speciale signaalmoleculen waarmee het centraal zenuwstelsel onstekingsprocessen van het immuunsysteem reguleert. 
Behalve tegen darmkanker werkt gember ook tegen eierstokkanker. In het onderzoek stierven kankercellen af nadat de cellen een extract van gember (gingerol) werd toegediend. 

 Zweten
Gember heeft ook een gunstig effect op ons afweersysteem. Gember laat het lichaam zweten en zweten is gezond. Duitse onderzoekers kwamen erachter dat er op deze manier een stof, dermicidine, door de huid wordt afgescheiden die ons beschermt tegen bacteriën en schimmels. Dermicidine werkt preventief tegen de E.coli bacterie en staphylococcus aureus, een bacterie die huidinfecties veroorzaakt.

MMV-advies
Gember past prima binnen het Moermandieet, maar gebruik liever geen extra gember als je bloedverdunners of slaapmiddelen slikt. De werking van deze medicijnen zou te zeer versterkt kunnen worden door veel gember te nuttigen. Ook kan gember invloed uitoefenen op galzuur. Mensen met galstenen of problemen met de galblaas moeten oppassen met het toevoegen van extra gember aan hun voedsel.

Latijnse naam: 
Zingiber Officinale

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar (oogst februari).

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,02 mg
Vitamine B2 0,03 mg
Vitamine B6 0,15 mg
Vitamine C 5 mg
Kalium 260 mg
Magnesium 40 mg

Literatuur:

  • Bode A. Ginger is an effective inhibitor of HCT116 human colorectal carcinoma in vivo. paper presented at the Frontiers in Cancer Prevention Research Conference, Phoenix, AZ, Ocbober 26-3-, 2003. 2003.
  • Rhode JM, Huang J, Fogoros S, Tan L, Zick S, Liu JR. Ginger induces apoptosis and autophagocytosis in ovarian cancer cells. Abstract #4510, presented April 4, 2006 at the 97th AACR Annual Meeting, April 1-5, 2006, Washington, DC. 2006.
+1

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.