Hangop

Hangop is een oerhollands zuivelproduct dat vaak als nagerecht wordt gegeten. Hangop wordt meestal bereid uit karnemelk of yoghurt en is gemakkelijk thuis te maken door een vochtige theedoek boven een schaal te hangen en deze te vullen met yoghurt of karnemelk. Na een nacht uitlekken blijft er een kwarkachtig product over.

Vermagering
Hangop wordt vooral aangeraden aan patiënten met cachexie, extreme vermagering door bijvoorbeeld een terminale vorm van kanker. Door de eiwitten in dit product wordt het goed verdragen.

Karnemelk
Om hangop van karnemelk of acidophylusdrank te maken is veel nodig om een kleine portie eiwitrijk product over te houden. Traditioneel was dit een prima manier om de eiwitten uit de karnemelk te halen. Binnen het Moermandieet en het NTTT dieet is het drinken van karnemelk een aanrader vanwege de melkzuurbacteriën die de darmflora ondersteunen. Deze verdwijnen grotendeels tijdens het uitlekken en is daarom dus niet heel zinvol. 

Koffiefilterzakje
Wie toch hangop wil maken kan beter kiezen voor yoghurt, want het is eenvoudiger om een portie hangop te maken door yoghurt te laten uitlekken. Dit kan natuurlijk ook met de theedoekmethode. Maar voor 1 persoon of 1 portie is het handiger om een koffiefilterhouder met filterzakje te plaatsen op een stevige mok. In het filterzakje wordt de yoghurt gegoten en dit kan in de koelkast rustig uitlekken tot de gewenste dikte. Vervolgens schep je de hangop uit het filterzakje. 

MMV advies
In het Moermandieet is hangop niet toegestaan, in het NTTT dieet slechts beperkt. 

Literatuur:

  • Benbrook CM, Butler G, Latif MA, et al. (2013). Organic Production Enhances Milk Nutritional Quality by Shifting Fatty Acid Composition: A United States—Wide, 18-Month Study. PLoS ONE 8(12): e82429.
  • Crittenden RG and Bennett LE. Cow’s milk allergy: a complex disorder. J Am Coll Nutr December 2005 vol. 24 no. suppl 6 582S-591S.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.