Karnemelk

MMV AANRADER

Karnemelk is een aangezuurde volle-melkdrank die speciale melkzuurbacteriën bevat. Ze bestaat voor 90 procent uit rechtsdraaiend melkzuur.

Karnemelk is bekend vanwege zijn zure smaak. Bovendien is karnemelk licht verteerbaar, omdat het rechtsdraaiend melkzuur (lactobacillus acidophillus en lactobacillus bifidum) in karnemelk van nature in ons lichaam voorkomt.

Darmflora
Karnemelk draagt bij aan een gezonde darmflora. Een gezonde darmflora is niet alleen van belang voor onze spijsvertering, maar ook voor ons afweer­systeem.
Wetenschappelijk staat het vast dat er een relatie is tussen de specifieke samenstelling van de darmflora en talrijke aandoeningen zoals suikerziekten, overgewicht, autisme en depressiviteit.
Dankzij langdurig onderzoek waaraan ook Wageningse microbiologen deelnamen, zijn er nu aanwijzingen dat bepaalde darmbacteriën een specifieke rol spelen in de darmstofwisseling, in de productie van verschillende vitaminen, bij de bescherming van het darmslijmvlies en bij immuunreacties. 

Vetzucht
Een andere uitkomst van het onderzoek is dat de samenstelling van de microbiotica (darmflora) mogelijk bepaalt hoe efficiënt voedsel wordt afgebroken en in welke mate vetreserves worden opgeslagen. De schuld van de vetzuchtepidemie wordt vaak bij de patiënt zelf gelegd, maar dat zou dan dus niet helemaal terecht zijn. Mensen die zeggen dat ze al dik worden als ze alleen maar naar eten kijken, hebben misschien niet helemaal ongelijk. Uiteraard moeten we ons wel afvragen wat oorzaak en wat gevolg is.

Bij een juiste voeding en een goede verhouding tussen de bacteriën onderling heeft elke soort bacterie het milieu waarin ze het best gedijt. Door wijziging van de verhouding van de basisvoedingsstoffen (eiwitten, vetten en koolhydraten) wordt ook de verhouding tussen de bacteriën onderling beïnvloed. Daardoor kan bijvoorbeeld de vorming van melkzuur verminderen met als gevolg dat de zuurgraad van het darmmilieu veranderd.

Onze darmflora is een hechte gemeenschap en verstoring van het evenwicht heeft verstrekkende gevolgen voor het verloop van het verteringsproces van de voeding. Het regelmatige gebruik van karnemelk kan hier een zeer gunstige invloed op hebben. 

MMV advies
Het dagelijkse gebruik van karnemelk wordt sterk aanbevolen. Minimaal 500 ml karnemelk per dag en alleen de acidophilus variant. De meeste karnemelk die in de supermarkten te koop is (ook biologische), is geen echte karnemelk, maar aangezuurde melk. Deze karnemelk mist de positieve eigenschappen van de acidophilus karnemelk. 

Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,01 mg
Vitamine B1 0,04 mg
Vitamine B2 0,28 mg
Vitamine B6 0,03 mg
Vitamine B11 2 mcg
Vitamine B12 0,20 mg
Vitamine C 2 mg
Calcium 110 mg

Literatuur:

  • Andrew L. Kau et al. Human nutrition, the gut microbiome and the immune system. doi:10.1038/nature10213
  • Francisco Guarner, Juan-R Malagelada. Gut flora in health and disease. THE LANCET.Vol 360.February 8, 2003
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.