Kikkererwt

MMV AANRADER

De kikkererwt of garbanzo boon is een peulvrucht en is populair in de Noord-Afrikaanse keuken. De kikkererwt heeft een wat nootachtige smaak en zit vol mineralen en vitaminen.

Net als alle andere peulvruchten zijn kikkererwten een bron van proteïnen. Volgens sommige wetenschappers zijn de proteïnen in peulvruchten niet zo volledig als die uit vlees. Bepaalde aminozuren komen in lagere concentraties voor in peulvruchten dan in vlees. Aangeraden wordt om peulvruchten met granen te combineren om zo een volledige hoeveelheid proteïnen binnen te krijgen.

Vezelrijk
Van alle peulvruchten bevatten kikkererwten de meeste vezels. Een portie kikkererwten bevat 50 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels. Tweederde van de vezels is onoplosbaar. Dit betekent dat deze vezels onveranderd door ons verteringssysteem gaan totdat ze de darmen hebben bereikt. De bacteriën in onze darmen breken deze vezels af en worden door de cellen in de darmwand opgenomen. Zo blijven ze actief en gezond. Dat verlaagt de kans op aandoeningen zoals darmkanker. 

Mangaan
Behalve vezels en proteïnen bevatten kikkererwten een hoop antioxidanten en fytonutriënten zoals vitamine C, vitamine E, betacaroteen, quercetine, kaempferol, myricetine en verschillende aminozuren. Mangaan is eveneens goed vertegenwoordigd in de kikkererwt. Een portie bevat 85 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
De unieke hoeveelheid antioxidanten in de kikkererwt laat in verschillende wetenschappelijke onderzoeken een verlaagde kans op hart- en vaatziekten zien door bijvoorbeeld het LDL-cholesterol te verminderen.

Tinnitus
Kikkererwten bevatten molybdeen, een mineraal dat het lichaam nodig heeft om sulfiet af te breken. Sulfiet kan hoofdpijn, verhoogde hartslag en tinnitus (oorsuizen) veroorzaken.

Kikkererwten hebben ook een positief effect op de bloedsuikerspiegel. Verder zorgt een maaltijd met kikkererwten voor een lagere calorie-inname. Dit komt doordat ze boordevol vezels zitten en snel een vol gevoel geven.

MMV advies
Het regelmatige gebruik van kikkererwten wordt sterk aanbevolen.

Latijnse naam: 
Cicer arietinum L.

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar (gedroogd of in blik).

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g gedroogd
Vitamine B1 0,50 mg
Vitamine B2 0,20 mg
Vitamine B6 0,50 mg
Vitamine B11 200 mcg
Vitamine C 4 mg
Kalium 550 mg
Fosfor 400 mg
Magnesium 110 mg

Bevat ook mangaan, vitamine E, quercetine en kaempferol.

Literatuur:

  • Mittal G, Vadhera S, Brar AP et al. Protective role of chickpea seed coat fibre on N-nitrosodiethylamine-induced toxicity in hypercholesterolemic rats. Exp Toxicol Pathol. 2009 Jul;61(4):363-70. Epub 2008 Nov 25. PubMed PMID: 19036568. 2009.
  • Segev A, Badani H, Kapulnik Y et al. Determination of polyphenols, flavonoids, and antioxidant capacity in colored chickpea (Cicer arietinum L.). J Food Sci. 2010 Mar;75(2):S115-9. 2010.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.