Koffie

Koffie wordt gebrand. Branden en roosteren veroorzaakt onvolledige verbrandingsprodukten, waarbij kankerverwekkende koolwaterstoffen, nitrosaminen en benzopyreen vrijkomen. Dit was vroeger een bekend effect van de zgn “dubbelgebrande koffie”, die nu nauwelijks meer verkrijgbaar is. De enkel-gebrande koffie bevat juist stoffen met kankerremmende eigenschappen:
* Anthocyanen die de celademhaling stimuleren, en andere bioflavonoïden
* DMSO: sterk anti-oxidant van met name hydroxylradicalen
* Chlorogeenzuur: kankerremmend
Volgens Zweeds onderzoek bevat koffie stoffen die de hersenen laten ontplooien en ook een lichte depressie kunnen laten verdwijnen.
En koffie remt het enzym fosfodiësterase dat verantwoordelijk is voor de afbraak van cyclisch AMP (remt tumorgroei) tot AMP en  cGMP tot GMP (ongunstig voor normale celstofwisselen en tumorgroei-stimulerend.)
Wanneer je rookt en koffie drinkt, heb je vier keer meer kans op hartziekten. Daarentegen zou het drinken van koffie alleen door de eventuele aanwezige antioxidanten juist een positief effect hebben op hart en bloedvaten vanwege de ontstekingsremmende werking die het heeft. Onderzoekers weten nog steeds niet precies door welke stoffen dit effect veroorzaakt wordt. Ook zijn er tekenen dat koffie een positief effect heeft op verschillende soorten kanker zoals borst-, prostaat- en darmkanker. Wederom is onbekend hoe dit komt.

Toch kleven er ook nadelen aan het consumeren van het vertrouwde kopje koffie.
Koffie (en thee) binden spoorelementen door hun tannine inhoud, tot onoplosbare complexen. Maar dit effect is te voorkomen door tegelijk fruit te eten.
Het grootste nadeel aan koffie is dat het iemand wakker en energiek laat voelen, ook als je dit juist niet bent. Het lichaam geeft aan rust nodig te hebben en krijgt dit op deze manier niet. Koffie geeft een vals gevoel van energie.

Wetenschappelijk ligt het effect van koffie op kanker bij mensen niet geheel vast: alleen is duidelijk dat gematigd koffiegebruik de recidiefkans bij coloncarcinoom verlaagt. Werkzame stof zou cafeïne zijn. Maar koffie is niet bewezen voorkomend voor kanker bij mensen (hoewel dit grote onderzoeksgroepen betrof, waarbij meerdere factoren hun rol kunnen spelen).

Klysma
Naast gebrande koffie bestaat er ook ongebrande witte koffie. Deze boon ruikt nauwelijks naar koffie en wanneer je er koffie van zet, zal die groen van kleur zijn.
Moermanartsen raden deze koffie aan voor koffieklysma’s. Doe dit alleen na overleg met uw arts.

MMV-advies
Drink koffie alleen met mate en alleen van echte bonen. In koffie zitten minder gunstige stoffen dan in groente- en vruchtensap. Dus wie veel koffie drinkt, krijgt al snel te weinig groente- en vruchtensap binnen. De schadelijke stoffen van koffie zijn vooral te vinden in de vliezen om de boon heen. Hoe meer vliezen verwijderd worden hoe gezonder de koffie dus is, maar helaas ook hoe duurder de koffie wordt.

Latijnse naam: 
Coffea arabica

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Gebruikte bronnen:
Voedingsraad, rapport “Factoren in de voeding en het ontstaan van kanker”.
Dr. A.J. Houtsmuller: “niet-toxische tumortherapie, een aanvulling”
Dr. A.J. Houtsmuller en Drs. M.M.A. Lubrecht: “Het Dr. Houtsmullerdieet”.
www.mlds.nl, Buercio, B.J. et al; Coffee intake, recurrence and morality in stage III colon cancer oncology (aug. 2015).

+1

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.