Koriander

Koriander, ook wel ketoembar genoemd, behoort tot dezelfde familie als anijs, komijn, kervel en selderij. Koriander wordt zowel als kruid (vers) en als specerij (de gedroogde zaden en bladeren) gebruikt. Het is een kruid dat in veel verschillende keukens wordt gebruikt, zoals in Indonesië en andere Aziatische landen, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Afrika.

Aromatisch
Koriander kan vers worden gebruikt (altijd gezonder) of gedroogd als poeder. Ook de gedroogde korianderzaden worden in de keuken gebruikt. De verse blaadjes zorgen voor verkoeling bij pikante gerechten waarin Spaanse pepers en kerrie zijn verwerkt. De smaak en geur van verse koriander zijn erg aromatisch en doen denken aan citrusschillen en salie.

Bloedsuikerspiegel
Koriander zit boordevol vitamines, mineralen en essentiele oliën zoals vitamine B, C, K, quercetine, kaempferol, epigenine, caffeïnezuur, carvone en linalol. 
De combinatie van al deze stoffen zorgt ervoor dat koriander vele gezondheidsbevorderende eigenschappen bevat. 
Uit recent proefdieronderzoek blijkt bijvoorbeeld dat koriander de bloedsuikerspiegel liet dalen bij muizen met diabetes. Ook liet het bij ratten het cholesterolniveau verlagen en reduceerde het de hoeveelheid beschadigd vet (lipide-peroxiden) in de celmembramen.

Salmonella
Koriander bevat ook een antibacteriële stof, dodocenal genaamd, die salmonella zou kunnen bestrijden. Amerikaanse en Mexicaanse onderzoekers hebben deze stof uit koriander geïsoleerd.

Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat dodocenal twee keer zo effectief is als het meest gebruikte antibioticum tegen salmonella. De meeste concentraties die in voeding worden gevonden, zijn vrij laag. Toch blijkt dodocenal krachtig genoeg te zijn om als antibioticum te werk te gaan. Dodocenal wordt in de bladeren en in de zaden in gelijke concentraties gevonden.
Behalve dodocenal werden nog acht andere antibiotische stoffen uit koriander geïsoleerd.

IJzer
Uit onderzoek uit 2001 blijkt dat koriander een sterk ontgiftend kruid is. Het heeft de eigenschappen om giftige metalen uit het lichaam af te voeren. De chemische stoffen die in koriander te vinden zijn, binden zich aan deze giftige metalen (zoals lood en kwik) en maken ze los van de menselijke weefsels.

Dat koriander als antibioticum in te zetten is, heeft met deze ontgiftende eigenschap te maken. Wanneer iemand niet reageert op antibiotica, kan dit komen door de hoeveelheid metaal in iemands lichaam. Koriander zou deze hoeveelheden af kunnen laten nemen en tegelijk de bacterie te lijf gaan.

Latijnse naam: 
Coriandrum sativum

Wanneer te verkrijgen: 
mei-augustus

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,91 mg
Vitamine B1 0,06 mg
Vitamine B2 0,30 mg
Vitamine B6 0,12 mg
Vitamine C 125 mg
Natrium 25 mg
Kalium 700 mg
Calcium 40 mg
Fosfor 30 mg
Ijzer 10 mg
Zink 0,90 mg

Literatuur:

  • ga M. et al. Preventive effect of Coriandrum sativum (Chinese parsley) on localized lead deposition in ICR mice. J Ethnopharmacol. 2001 Oct;77(2-3):203-8.
  • Kubo I, Fujita K, Kubo A, Nihei K, Ogura T. Antibacterial Activity of Coriander Volatile Compounds against Salmonella choleraesuis. J Agric Food Chem. 2004 Jun 2;52(11):3329-32. 2004. PMID:15161192.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.