Linzen

Linzen zijn, vergeleken met andere peulvruchten, makkelijk en snel te bereiden. Ze absorberen snel de smaak van toegevoegde kruiden en specerijen, zitten bomvol voedingsstoffen en zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Linzen zijn er in verschillende kleuren en zijn rond en plat van vorm.

Constipatie
Linzen zitten boordevol vezels die het cholesterol verlagen en ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel wordt gereguleerd. Daarnaast bevatten ze zo’n zeven belangrijke mineralen, B vitamines, proteïnen en weinig tot geen vet.
De vezels in linzen zijn zowel in oplosbare als in niet oplosbare vorm te vinden. Ze zorgen ervoor dat ons maagdarmstelsel wordt ondersteund en voorkomen constipatie en aandoeningen zoals het Prikkelbare Darm Syndroom en diverticulosis.

Naast vezels, zijn folaat en magnesium belangrijke mineralen in linzen. Ze hebben een positief effect op ons hart- en vaatstelsel. In linzen zijn deze mineralen in grote hoeveelheden te vinden. 
Verder zorgt het aanwezige magnesium in de lins ervoor dat bloedvaten ontspannen waardoor bloed, zuurstof en voedingsstoffen makkelijker door het lichaam kunnen stromen. Onderzoeken laten zien dat een tekort aan magnesium niet alleen geassocieerd wordt met een grote kans op hartaanvallen maar ook met aanzienlijk grotere schade aan het hart na een hartaanval.

IJzer
Doordat linzen een grote hoeveelheid ijzer bevatten, zorgen ze ervoor dat het lichaam genoeg energie heeft. Zeker menstruerende vrouwen doen er goed aan regelmatig peulvruchten te eten. Anders dan bijvoorbeeld rood vlees, dat ook rijk is aan ijzer, bevatten linzen weinig tot geen calorieën. Ook zwangeren en borstvoedende vrouwen doen er goed aan hun ijzergehalte op peil te houden door ijzerrijk voedsel zoals linzen te eten.

Altijd koken
Het is belangrijk om te weten dat peulvruchten voor consumptie altijd gekookt moeten worden. Rauwe peulvruchten bevatten naast gezonde stoffen ook stoffen die schade kunnen toebrengen aan mens en dier. De bekendste ervan is fasine, dat samenklontering van de rode bloedlichaampjes veroorzaakt. Fasine wordt onschadelijk door verhitting en bij het kiemen van de peulvruchten.

Latijnse naam: 
Lens culinaris

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar (gedroogd).

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g, gedroogd
Vitamine A 0, 02 mg
Vitamine B1 0,30 mg
Vitamine B2 0,10 mg
Vitamine B6 0,35 mg
Vitamine C 2 mg
Kalium 800 mg
Fosfor 400 mg
Magnesium 110 mg

Bevat ook calcium, koper, ijzer en zink.

Literatuur:

  • Davies M, Ghosh A. Towards evidence based emergency medicine: best BETs from the Manchester Royal Infirmary. Prophylactic magnesium in myocardial infarction. Emerg Med J. 2001 Mar;18(2):119-20. 2001.
  • McIntosh M, Miller C. A diet containing food rich in soluble and insoluble fiber improves glycemic control and reduces hyperlipidemia among patients with type 2 diabetes mellitus. Nutr Rev 2001 Feb;59(2):52-5. 2001.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.