Lychee

De lychee is een exotische vrucht die oorspronkelijk uit China komt. Tegenwoordig wordt deze vrucht geïmporteerd uit Madagaskar, Zuid-Afrika, Israël en Azië.
De lychee heeft de grote van een kleine pruim. De roze schil is bros en geschubd maar het bleekroze vruchtvlees is boterzacht en zoet van smaak. Binnenin de vrucht zit een flinke pit die niet eetbaar is. Lychees groeien in trossen van vijf tot dertig stuks aan bomen die wel twintig meter hoog kunnen worden.

Lychees zitten boordevol vitamine C, waardoor het het immuunsysteem versterkt en verkoudheden en griep tegengaat. Hiernaast bevatten lychees ook vitamine B, kalium, thiamine, niacine, folaat en koper.

Duizenden jaren
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat lychees hoesten kunnen verminderen en pijn in de buik kunnen verzachten. Ook hebben ze een positief effect op opgezwollen klieren. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de lychee al duizenden jaren voor deze klachten ingezet.

Apoptose
Uit recenter wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat lychee extract darmkanker en borstkanker kan voorkomen, de groei van kankercellen vertraagd en cellen kan laten afsterven (apoptose).
Lychee extract bleek dit effect ook te hebben op leverkankercellen. Verder ondersteunt het de zuiverende werking van de lever.

Het polyfenol oligonol dat in de lychee te vinden is, werkt schimmelwerend. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat oligonol de schimmel candida onschadelijk maakt.

De lychee is uitermate geschikt om vers te eten.

Latijnse naam: 
Litchi chinensis

Wanneer te verkrijgen: 
april-juni & september-oktober

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,05 mg
Vitamine B2 0,05 mg
Vitamine B6 0,04 mg
Vitamine C 39 mg
Kalium 180 mg
Calcium 10 mg
Fosfor 35 mg
Magnesium 20 mg

Bevat ook ijzer, koper en zink.

Literatuur:

  • Hsu CP, et al. Induction of apoptosis and cell cycle arrest in human colorectal carcinoma by Litchi seed extract. J Biomed Biotechnol. 2012;2012:341479. doi: 10.1155/2012/341479. Epub 2012 Oct 3.
  • Wang X, et al. Potential anticancer activity of litchi fruit pericarp extract against hepatocellular carcinoma in vitro and in vivo. Cancer Lett. 2006 Jul 28;239(1):144-50. Epub 2005 Nov 21.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.