Pecannoot

De pecannoot behoort tot dezelfde notenboomfamilie (de okkernotenfamilie) als de walnoot. Dit is goed te zien aan de vorm van de noten zelf. Net zoals de walnoot is de pecannoot geen noot maar een steenvrucht. De vrucht wordt namelijk omgeven door een harde, tweedelige schaal, de dop.

Pecannoten hebben een zoete, nootachtige smaak en kunnen zowel rauw als geroosterd worden gegeten. 
De pecannoot komt van nature voor in het zuiden van de Verenigde Staten, maar ook in Nederland kunnen pecannotenbomen groeien.

Ellaginezuur
De pecannoot bevat een hoge concentratie vitamine E, vitamine B1 (thiamine), mangaan en koper. Daarnaast bevat deze noot ook vitamine B2, 3, 5, 6 en 11, vitamine A en C, fosfor, zink, ijzer, magnesium, kalium, calcium en selenium.
De pecannoot is ook een goede bron van ellaginezuur. Dit polyfenol komt voor in granaatappelen, walnoten, bramen en frambozen en is een zeer gezond fytonutriënt. Het behoort tot de sterkere anitioxidanten die vrije radicalen in het lichaam onschadelijk maken. Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ellaginezuur er ook voor zorgt dat kankercellen afsterven en dat gezonde cellen gestimuleerd worden om gezond te blijven in plaats van te veranderen in kankercellen.

Hart- en vaatstelsel
De pecannoot heeft, net zoals de walnoot, een beschermend effect op ons hart- en vaatstelsel. Dit doet de walnoot door te zorgen voor:  

  • de aanwezigheid van antioxidanten in het lichaam
  • een gezonde samenstelling van het bloed (pecannoten verlagen het cholesterolniveau)
  • ontstekingsremmende voedingsstoffen
  • het in balans brengen van ontstekingsregulerende moleculen.

Linolzuur
De pecannoot bevat ook een hoge concentratie onverzadigde vetzuren, waaronder alfalinoleenzuur of linolzuur. Dit vetzuur wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt. Het is daarom belangrijk voedingsmiddelen die van nature linolzuur bevatten aan het dagelijks dieet toe te voegen. Daarbij moeten we wel uitkijken voor een teveel aan linolzuur. In dat geval neemt het lichaam omega 3-vetzuren niet goed meer op.

Het is dus belangrijk om een afwisselend, voedzaam dieet te volgen waar linolzuur in vertegenwoordigd is. Het is niet nodig om dit extra toe te voegen door bijvoorbeeld margarines met toegevoegde linolzuur te consumeren.

Claim
De claim die bijvoorbeeld Unilever maakt dat linolzuur beschermt tegen hart- en vaatziekten, klopt niet. De claim suggereert dat cholesterol slecht is voor het lichaam maar dat is niet zo. Wat wel slecht is, is oxidatie van cholesterol waardoor het aan de bloedvatwanden gaat kleven. Het is belangrijk voldoende voedingsmiddelen te eten met daarin antioxidanten die dit proces tegengaan.

Linolzuur heeft ook een positief effect op onze zenuwen en hersenen.

Latijnse naam: 
Carya illinoinensis

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar (oogst november-januari).

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,01 mg
Vitamine B1 0, 90 mg
Vitamine B2 0,15 mg
Vitamine B6 0,20 mg
Vitamine B11 40 mcg
Vitamine C 2 mg
Kalium 600 mg
Calcium 75 mg
Fosfor 290 mg
Ijzer 2,5 mg
Magnesium 130 mg
Koper 1 mg
Zink  5,20 mg

Bevat ook vitamine E en ellaginezuur.

Literatuur:

  • Carey, A.N., S.M. Poulose, B. Shukitt-Hale, 2012. The beneficial effects of tree nuts on the aging brain. Nutrition and Aging. 1:55–67. DOI 10.3233/NUA-2012-0007.
  • Hudthagosol, C. et al. Pecans Acutely Increase Plasma Postprandial Antioxidant Capacity and Catechins and Decrease LDL Oxidation in Humans. Journal of Nutrition, 2010; 141 (1): 56 DOI: 10.3945/jn.110.121269.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.