Peper (zwart)

De zin ‘voeg een snufje zwarte peper toe’ is in veel recepten te vinden. Ooit gebruikt als betaalmiddel en als offermiddel voor de goden, is peper nu het populairste specerij ter wereld. 
Zwarte peper komt van de peperplant en komt alleen voor in vochtige subtropische klimaten. De witte bloemen van deze plant veranderen in besjes die wij kennen als peperkorrels. Zwarte peperkorrels zijn de gedroogde, onrijpe besjes van de peperplant.

Brandend maagzuuur
Zwarte peper heeft de unieke eigenschap om onze smaakpapillen zo te stimuleren dat zij de maag activeren om meer maagzuur aan te maken. Maagzuur is nodig om proteïnen en andere voedingsstoffen uit het voedsel te halen. Wanneer het lichaam te weinig maagzuur aanmaakt, blijft voedsel te lang in de maag zitten waardoor brandend maagzuur of indigestie kan ontstaan.

Darmgassen
Het is al lang bekend dat zwarte peper de aanmaak van darmgassen voorkomt. Ook dit wordt veroorzaakt door de aanmaak van meer maagzuur. Hiernaast zorgt zwarte peper er voor dat het lichaam meer gaat zweten en meer vocht afscheidt in de vorm van urine.

Piperine
De stof piperine die in zwarte peper te vinden is, en het zijn pittige smaak geeft, is onderzocht op zijn ontstekingsremmende en anti-artritis eigenschappen. Hiernaast werkt het ook pijnverlagend. Verder draagt piperine bij aan het opnemen van voedingsstoffen uit voedsel.

Piperine stimuleert aminozuren in de slijmvliezen van maag en darmen en het reguleert enzymen die voedingsstoffen opnemen. Deze processen zorgen ervoor dat voedingsstoffen langer en beter worden opgenomen door de juiste cellen. Zo kunnen gezonde voedingsmiddelen nog gezonder worden door er zwarte peper aan toe te voegen.

Kurkuma
Piperine zorgt er bijvoorbeeld voor dat de werking van kurkuma wordt vertwintigvoudigd wanneer deze samen worden ingenomen. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat de combinatie van kurkuma en zwarte peper de groei van borstkankertumoren stopt door de stamcellen te beïnvloeden. 

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat zwarte peper als antioxidant werkt en een antibacteriële werking heeft. 

Doorbloeding
Volgens de fytotherapie kan zwarte peper ingezet worden voor talloze doeleinden, zoals het stimuleren van het centrale zenuwstelsel en de alertheid bevorderen. Uitwendig gebruik heeft een verwarmend effect. Verder bevordert het de lever- en alvleesklierfunctie en het stimuleert de algehele doorbloeding in het lichaam.

Vers gemalen biologische peperkorrels bevatten de meeste gezondheidsbevorderende eigenschappen. Omdat voorgemalen korrels al veel piperine hebben verloren, bevatten deze dus de goede eigenschappen in mindere mate.

Latijnse naam: 
Piper nigrum

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g
Vitamine A 0,20 mg
Vitamine B1 0,10 mg
Vitamine B2 0,20 mg
Kalium 1300 mg
Calcium 400 mg
Fosfor 180 mg
Ijzer 29 mg

Bevat ook piperine.

Literatuur:

  • Mujumdar AM, Dhuley JN, Deshmukh VK, et al. Anti-inflammatory activity of piperine. Jpn J Med Sci Biol 1990 Jun;43(3):95-100. 1990. PMID:16380.
  • Vijayakumar RS, Surya D, Nalini N. Antioxidant efficacy of black pepper (Piper nigrum L.) and piperine in rats with high fat diet induced oxidative stress. Redox Rep. 2004;9(2):105-10.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.