Roomboter

Steeds meer mensen weten dat transvetten ongezond zijn. Hierdoor kiezen ze weer vaker voor natuurlijke, traditionele vetten. Roomboter, liefst biologisch, zit boordevol vitamines, mineralen en vetzuren zoals vitamine A, D, E en K en linolzuur, selenium en calcium. Doordat er vrijwel geen lactose meer in boter zit, is roomboter ook geschikt voor mensen met een lactose-allergie.
Zweden heeft zelfs zijn gezondheidsvoorschriften veranderd. Zweden worden nu geadviseerd meer gezonde verzadigde vetzuren aan het dagelijks dieet toe te voegen.

Grasboter
Roomboter is een uitstekende bron van vitamine A, D, E en K. Daarnaast bevat het mineralen zoals mangaan, chroom, zink, koper, iodine en selenium. 
Grasboter (waar de koeien heerlijk vers gras voor hebben gegeten) bevat hoge concentraties linolzuur (het gezonde zuur dat Unilever kunstmatig toevoegt aan margarine). Linolzuur beschermt het lichaam tegen kanker en helpt het lichaam spieren op te bouwen in plaats van vet. Daarnaast bevat boter (gezond) cholesterol dat nodig is voor onze ingewanden, hersenen en zenuwstelsel.
Een recente studie uit Engeland laat zien dat verzadigde vetzuren geen risicofactor zijn voor hartziekten (mits met mate geconsumeerd natuurlijk).

Geklaarde boter
Geklaarde boter is boter die gesmolten is om de vaste bestanddelen en het water te scheiden van het vet. Geklaarde boter heeft een hoger kookpunt dan gewone boter en wordt gebruikt in sommige keukentoepassingen. Ghee is een type geklaarde boter dat vooral gebruikt wordt in de Indiase keuken.

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g
Vitamine A 1 mg
Vitamine B1 0,01 mg
Vitamine B2 0,02 mg
Vitamine D 1,2 mg
Kalium 15 mg
Calcium 13 mg
Fosfor 20 mg

Bevat ook Vitamine K, mangaan, chroom, zink, koper, iodine en selenium.

0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.