Spaanse peper

De Spaanse peper, of ook wel rode of chili peper genoemd, is een verzamelnaam voor de rode, langwerpige chilipepers die afkomstig zijn van het geslacht Capsicum uit de nachtschadefamilie.
De vrucht van deze plant wordt gebruikt als specerij en bevat een aantal gezondheidsbevorderende stoffen.

Kruidig en pittig
De Spaanse of rode peper staat bekend om zijn kruidige en pittige smaak die wordt veroorzaakt door de stof capsaicine. Capsaicine, technisch genaamd 8-methyul-N-vanillyl-6nonenamide, is wereldwijd onderzocht op zijn pijnreducerende effect, positieve effect op het hart- en bloedvatenstelsel en het vermogen om maagzweren te voorkomen.

Hoe heter de peper, hoe meer capsaicine de peper bevat. Capsaicine is ook onderzocht op zijn effect bij zenuwpijn, zoals bij artritis en psoriasis. Ook clusterhoofdpijnen en osteoartritis worden verminderd door de inname van capsaicine. 

Sneller
Capsaicine reduceert niet alleen pijn maar het zorgt ook voor het opengaan van verstopte neus en het losmaken van vastzittend slijm. Het is vergelijkbaar met stoffen die in verkoudheidsmedicatie te vinden zijn. Alleen werkt capsaicine veel sneller.

Prostaatkanker
Wetenschappelijk onderzoek uit 2006 toont aan dat capsaicine de verspreiding van prostaatkankercellen tegen gaat. Capsaicine stimuleert apoptose (dood van kankercellen) en remt de ontwikkeling van prostaatkankercellen. Daarnaast laat het gezonde cellen in het lichaam met rust.

Uit een ander onderzoek blijkt dat deze stof ook longkankercellen en pancreaskankercellen uitschakelt. Dit zou een reden kunnen zijn waarom mensen in Zuid-Amerikaanse landen zoals Mexico (waar vaak pittig wordt gegeten) minder kanker ontwikkelen.

Betacaroteen
De dieprode kleur van de Spaanse peper is te danken aan de hoge concentratie carotenoides zoals betacaroteen. Het lichaam zet deze antioxidanten om in vitamine A. Betacaroteen is nodig voor gezonde slijmvliezen en lijkt daardoor ook het risico te verkleinen op darmkanker en complicaties bij diabetes, zoals zenuwschade en hartfalen.

Maagslijmvlies
Vaak wordt gedacht dat pepers, zoals de Spaanse peper, een negatief effect hebben op de maagslijmvliezen. Uit onderzoek blijkt juist dat deze specerijen de maag beschermen door bacteria die binnen zijn gekomen door voedsel, te doden. Hiernaast stimuleert het de slijmvliezen om sappen aan te maken die het ontwikkelen van maagzweren voorkomen. 

Omdat Spaanse pepers behoren tot de nachtschade familie (zoals aubergine, tomaten en aardappelen) kan men er allergisch voor zijn.

Latijnse naam: 
Capsicum

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 1,5 mg
Vitamine B1 0,02 mg
Vitamine B2 0,06 mg
Vitamine C 90 mg
Calcium 7 mg
Fosfor 20 mg
Ijzer 1,5 mg

Bevat ook capsaicine.

Literatuur:

  • Attal N. Chronic neuropathic pain: mechanisms and treatment. Clin J Pain 2000 Sep;16(3 Suppl):S118-30. 2000.
  • Mori A, Lehmann S, O’Kelly J, Kumagai T, Desmond J, Pervan M, McBride W, Kizaki M, Koeffler HP. Capsaicin, a Component of Red Peppers, Inhibits the Growth of Androgen-Independent, p53 Mutant Prostate Cancer Cells. Cancer Res 2006 Mar 15;66(6):3222-9. 2006. PMID:16540674.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.