Zelf antioxidanten maken: beweging als medicijn

Ooit van superoxidedismutase (SOD) gehoord? Het behoort tot de krachtigste antioxidanten ter wereld en we maken het zelf, in de spieren. Een nieuwe review belicht de beschermende werking ervan tegen oxidatieve stress en schade bij verschillende ziektebeelden.

Regelmatig duursporten kan het risico verlagen op het acute respiratory distress syndrome (ARDS), een veelvoorkomende doodsoorzaak in patiënten met Covid-19. Dat zegt dr. Zhen Yan, van de Universiteit van Virginia. Vakblad Redox Biology publiceert in het mei-nummer een vrij toegankelijk artikel waarin Yan de stand van de wetenschap samenvat over de gezondheidsvoordelen van extracellulair SOD.

Spiercellen vormen SOD om zuurstofradicalen (ROS) op te ruimen. Deze enzymen zijn in spiercellen hard nodig omdat zuurstofradicalen met name ontstaan bij de omzetting van glucose in energie. Spierencellen scheiden de enzymen ook uit – extracellulair – waardoor ze in staat zijn zich aan andere vitale organen te binden. De productie van SOD verbetert door cardiovasculaire inspanning.

Yan, directeur van het ‘Centrum voor skeletspieronderzoek’ van de universiteit, signaleert een afname van dit antioxidant bij verschillende ziekten, waaronder acute longziekten, hartziekten, nierfalen en chronische condities als artrose. In het laboratorium bleek dat de hartproblemen bij muizen verergerde wanneer de productie van SOD werd geblokkeerd en weer verbeterden als de productie werd opgevoerd.

Breek uit de isolatie

Al een enkele workout of duurloop verhoogt de productie van het enzym. Yan dringt aan dat mensen manieren vinden om te sporten en afstand te houden. ‘We kunnen ons niet voor eeuwig isoleren’, zegt hij op de website van de universiteit. ‘Regelmatig sporten heeft veel meer gezondheidsvoordelen dan we weten. De bescherming tegen ARDS is maar een van de vele voorbeelden.’

Yan geeft zelf het goede voorbeeld. Hij fietst dagelijks 16 mijl, ongeveer 26 kilometer en doet daar 50 minuten over. ‘Wij zeggen vaak dat sport een medicijn is. We hoeven niet stil te blijven zitten, terwijl we ons best doen de geheimen rond de enorme voordelen van regelmatig sporten te ontrafelen.’

Het zal niet verbazen dat Yan tijdens het fietsen dagdroomt van klinische toepassingen van ‘zijn’ antioxidant bij ernstige coronagevallen. En over de kansen van gentherapie om de productie van spiercellen op te voeren. Tot die tijd zit er maar één ding op: opstaan en de spieren ouderwets aan het werk zetten. Deze aanwijzingen helpen u op weg.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug