Niet melk maar karnemelk is de witte motor

Niet melk maar karnemelk is de witte motor
do, 30/10/2014 - 10:05
Door: jvklinken
0 reacties

Karnemelk is beter dan gewone melk. Wie de voedingsrichtlijnen van MMV serieus neemt, zal daarvan al  overtuigd zijn. De juistheid ervan werd deze week opnieuw bevestigd. Maar is daarmee gezegd dat gewone melk bocht is dat je t maar beter meteen in het putje kunt kieperen? Nee, dat gaat te snel. Van melk drinken ga je heus niet dood. Wel kunnen we veel leren van de wijze waarop melk ons altijd is aangesmeerd.

Veel melk drinken is helemaal niet zo gezond als vaak wordt beweerd, zo  luidde de conclusie van een Zweeds  onderzoek, verschenen in het British Medical Journal van dinsdag 28 oktober. Het is een blad met een hoge  reputatie en het publiceert over het algemeen geen onzin.

Heupbreuk

De Zweedse onderzoekers hielden ruim 100.000 mannen en vrouwen gedurende tien tot twintig jaar in de gaten. Vrouwen die meer dan drie glazen melk per dag dronken, hadden twee keer zo veel kans om te overlijden als vrouwen die minder dan een glas melk per dag dronken. Vrouwen die veel melk dronken hadden ook 50 procent meer kans op een heupbreuk. Suikers in melk (lactose en galactose) zouden de boosdoeners kunnen zijn.

Die gedachte is gebaseerd op de bevinding dat gefermenteerde melk (karnemelk, yoghurt, kaas) dat weinig lactose bevat, juist positieve effecten lijkt te genereren en ook leidt tot minder heupbreuk.

Kletspraat

Het was niet het eerste signaal dat we niet kritiekloos achter allerlei propagandacampagnes voor bepaalde voedingsmiddelen moeten aanhobbelen. Al eerder was uit onderzoek naar voren gekomen dat leuzes als “melk de witte motor” en “met melk meer mans” kletspraat van de zuivelindustrie was. Melk kent allerlei bezwaren, reden waarom het niet in de MMV-voedingsrichtlijnen is opgenomen. Daarin wordt al sinds jaar en dag karnemelk aanbevolen.

Kris Verburgh maakt in zijn Voedselzandloper zelfs korte metten met de marketeers achter de melkpromotie. Hij is overigens wel heel erg somber over de ‘witte motor’. In deze kringen kwam het Zweeds onderzoek in ieder geval niet als een verrassing.

Doof en blind

Voor het Voedingscentrum kwam het onderzoek daarentegen erg ongelegen. Dit bureau, dat volledig door de overheid wordt gefinancierd, ligt toch al zwaar onder vuur omdat het doof en blind lijkt te zijn voor kruiwagens vol onderzoeksgegevens die de bekende Schijf van Vijf onderuithalen. Volgens het Voedingscentrum moeten we ons nog steeds braaf overgeven aan de gedachte dat we van melk echte kerels en stevige dames worden. Het was er dan ook als de kippen bij om allerlei nuances bij het Zweedse onderzoek te plaatsen.

Kritisch

Nu is het zeker niet zo dat je het ergste moet vrezen als je je hele leven al melk drinkt. In de onlangs gereedgekomen Voedingsmiddelenlijst van MMV is bijvoorbeeld te zien dat melk best ook veel gezonde ingrediënten bevat. Er is dus geen reden om groot alarm te slaan.

Bovendien maakt het uit welk soort melk je drinkt. In genoemde Voedingsmiddelenlijst wordt gezegd dat je het beste voor rauwe melk kunt kiezen en nog beter voor geitenmelk. Wat uit het hele melkdossier wel duidelijk wordt, is dat kritisch consumeren een must is. Je gezondheid moet jezelf bewaken en daarin kun je niet zorgvuldig genoeg zijn.

beeld: epa.gov