Huisartsen: hulp nodig bij voedingsadviezen

Huisartsen: hulp nodig bij voedingsadviezen
za, 30/05/2015 - 11:40
Door: jvklinken
0 reacties

De MMV-natuurvoedingskundigen komen als geroepen. Bij het Congres Arts & Voeding, op 29 mei in  Leiden, voelde menig huisarts zich geroepen mensen te helpen om een gezond voedingspatroon te krijgen, maar hoe? Daar hebben ze hulp bij nodig.

Deze huisartsen kwamen af op de workshop ‘Leefstijl in de spreekkamer’ van Tamara de Weijer, waarnemend huisarts in Almere en Enkhuizen, tijdens het Congres Arts en Voeding in Leiden. Zelf ontdekte De Weijer de gezonde voeding nadat zij honderd kilo woog na haar eerste zwangerschap en daarvan af wilde. Dat lukte door ‘pure voeding’ te gaan eten.

Wie van jullie doet iets met voeding in de spreekkamer?, vraagt ze. Er gaat een handvol handen omhoog. De Weijer kijkt er niet van op: “Huisartsen vinden dit niet leuk, en dit komt doordat wij niet weten hoe het moet.” In de negen jaar opleiding tot huisarts kreeg ze hooguit vijf uur ‘les’ over voeding, zegt ze beschaamd. “En dat terwijl ons eten in dertig jaar tijd meer veranderd is dan in de 10.000 jaar daarvoor. Negentig procent van de ziektes wordt bepaald door leefstijl.”

De Schijf van Vijf vindt ze achterhaald. De Weijer geeft haar patiënten de volgende adviezen mee. Beperk het eten van zuivel en vlees, eet meer plantaardige dan dierlijke vetten, eet zo onbewerkt mogelijk en eet meer groenten. “De Schijf van Vijf bestaat voor een kwart uit groente. Ik zeg: maak er liever een derde van of de helft.” Of mensen biologisch moeten eten en of er voedingssupplementen bij moeten nemen? Daarbij adviseert ze pragmatisch: “Als u zich daar goed bij voelt, dan moet u dat doen.”

Een huisarts in de zaal geeft aan dat hij al tien jaar een apart spreekuur heeft om mensen te helpen afvallen en gezonder te eten. Afvallen lukt ze met maaltijdvervangers. Uiteindelijk vallen ze altijd weer terug in oud gedrag, valt hem op. "En dan kloppen drie jaar later weer aan met hoge bloeddruk." Hoe doet De Weijer dit?, wil hij weten. Via mail geeft ze haar patiënten informatie, recepten en tips voor boeken, vertelt ze. ‘Het duurt twee tot drie weken voor u aan uw nieuwe eetpatroon gewend bent’, zegt ze erbij. Een kwart van de patiënten doet het meteen goed, de helft heeft meer informatie nodig en de rest vindt het ‘teveel werk’. “Tsja, je kunt ze niet allemaal redden”, zegt ze.

Veel diëtisten staan niet open voor haar manier van werken. Die richten zich op caloriebeperking en adviseren light producten en zien het als ‘een nieuwe stroming’. “Daar verwijs ik dus niet naar door.” Maar er zijn ook diëtisten die er wel voor open staan, zoals bijvoorbeeld de natuurvoedingskundigen van MMV. Want De Weijer denkt dat diëtisten en huisartsen samen veel kunnen bereiken, maar dan wel met begeleiding gebaseerd op de nieuwste inzichten. “Daarbij is het cruciaal wat we eten. Niet hoeveel we eten.”

Het was het vierde congres van Boerhave Nascholing voor artsen over voeding dat georganiseerd werd in samenwerking met Voeding Leeft

Tekst: Rineke Wisman

Beeld: Medical Daily