Monique plaatste artsen voor groot raadsel

Monique plaatste artsen voor groot raadsel
vr, 10/06/2016 - 15:59
Door: jvklinken
0 reacties

“Het wietvrouwtje”, wordt ze gekscherend genoemd in het ziekenhuis waarin ze onder behandeling is. Haar artsen willen daarmee kennelijk verhullen dat ze voor een groot raadsel staan.

Monique Posthumus had uitgezaaide darmkanker in een vergevorderd stadium en leek kansloos. Ze overleefde echter dankzij wietolie. Sinds enkele weken is haar relaas in boekvorm te koop. Kanker & Cannabis, luidt de titel. Die lijkt erop te duiden dat het boek over meer gaat dan Moniques wonderbaarlijke herstel en dat is ook zo. Ze heeft zich grondig in de achtergronden van haar overleving verdiept.

Chemo

Ze zou aanvankelijk chemo ondergaan. Met een beetje geluk zou ze dan nog twee jaar in leven blijven. Maar ze werd zo ontzettend ziek van de behandeling, dat ze besloot ermee te stoppen. Ze had de stellige indruk dat het middel erger was dan de kwaal.

In haar omgeving wees iemand haar op cannabisolie. Via internet verdiepte ze zich erin en ze besloot de gok te wagen. Baatte het niet, het zou altijd minder schaden dan chemo. Ze nam zich voor een hoge dosering op te bouwen, hoger dan in Nederland gebruikelijk. Monique baseerde zich daarbij op een Amerikaanse ervaringsdeskundige, die meent dat je kanker alleen te lijf kunt gaan met een maximale dosis. Dat betekent dat ze iedere avond stoned naar bed gaat. Overdag neemt ze een lagere dosis maar toch altijd nog zoveel dat ze niet zelf auto kan rijden.

Verbluffend

Het is allemaal niet vergeefs. De uitslagen van de onderzoeken zijn verbluffend. Er zijn nog maar enkele uitzaaiingen waar te nemen en van sommige is het de vraag of het wel uitzaaiingen zijn. De artsen in het ziekenhuis reageren stomverbaasd. Een laat gevolg van de chemokuur, meent een van de doktoren. Maar als de volgende scan nog beter is dan de vorige, blijft er slechts één verklaring over: het is de wietolie die Monique van een wisse dood heeft gered. Maar ja, dat middel komt niet voor in de medische handboeken zodat de oncologen geen verklaring kunnen geven.

Celdood

Het onderzoek naar de werking van stoffen van de cannabis plant, de zogeheten cannabinoïden, staat nog in de kinderschoenen. Een van de meest gezaghebbende publicaties is te vinden in de Nature Reviews-Cancer  uit 2003. Daarin  stelt dr. Manuel Guzman uit Madrid dat cannabinoïden de groei van tumoren in celculturen en muizen remmen. De cannabinoïde heeft het vermogen de sleutelcellen die de groei van kankercellen stimuleren te veranderen. Kankercellen hebben geen geprogrammeerde celdood, zoals de meeste cellen in ons lichaam wel hebben. Ze blijven dus doorgroeien, ze kennen van nature geen zogeheten apoptose.

De cannabinoïde levert deze noodrem, stopt de groei van de cel zelf maar breekt ook de bloedvaten naar de tumor af. Die krijgt zodoende geen nieuwe voeding meer. Hierdoor sterft de tumor uiteindelijk af.

Dosering

Als wietolie op die manier werkt, waarom worden dan niet alle kankerpatiënten die het gebruiken, beter? Monique Posthumus vermoedt dat een van de factoren de te lage dosering is. De Nederlandse stichting Mediwiet, de belangrijkste leverancier van wietolie in ons land, hanteert een in haar ogen te lage dosering. Los daarvan zegt ze in haar boek:  “Cannabis is geen wondermiddel wat iedereen kan genezen.” “Maar”, voegt ze eraan toe, “het is wel een wonderlijk middel met bijzondere eigenschappen.” Dat is niet overdreven. Ook toen de kanker terugkeerde, kon de ziekte opnieuw met behulp van cannabisolie worden bedwongen.

Kanker & Cannabis, mijn zoektocht naar heling, Monique Posthumus
€ 17,99 | paperback, 192 pagina’s

 

In een van de volgende nummers van MMV-magazine Uitzicht uitgebreid aandacht voor de ervaringen van Monique Posthumus.