2017 – Uitzicht 10

3.50

Categorie:

Beschrijving

Uit de inhoud van Uitzicht 10-2017:

 • Marian van Leeuwen was 43 jaar toen zij de diagnose “darmkanker” kreeg. De tumor werd operatief verwijderd. Verdere behandeling was, vanwege endometriose in de buik, niet mogelijk. “U zou het Moermandieet kunnen proberen”, opperde haar huisarts als laatste strohalm. Dat doet ze nu al 26 jaar.

 • In de media: Wereldwijd zijn er nu meer mensen te dik dan te dun. Wellicht een mooi moment om een eind te breien aan de chemisch gedreven landbouw en eindelijk weer normaal te gaan doen met onze enige aarde? Nee, zeggen de Bayers van deze wereld.

 • De MMV-voedingsmiddelenlijst op de website is herzien. Binnenkort kunt u in één oogopslag zien of een voedingsmiddel past binnen het Moermandieet* of binnen de dieetadviezen bij kanker van de artsen voor Niet-Toxische Tumortherapie (NTTT).

 • Wat opvalt in de herziene voedingsmiddelenlijst is dat NTTT een aantal voedingsmiddelen goedkeurt die niet passen binnen het klassieke Moermandieet. Zoals kokosvet, groene thee, en ook ‘super foods’ – uiteraard uitsluitend biologisch – zoals gojibessen, chia- en hennepzaad. Arts Roland Lugten licht toe.

 • Eind jaren zeventig kreeg Diet Potman (87) uit Enschede nogal cru te horen dat zij met haar reuma niets anders moest verwachten dan te eindigen in een rolstoel. Ze weigerde dat te accepteren en ging haar eigen weg. Dankzij enzymtherapie en goede voeding fietst, wandelt en gymt zij nog elke week.

 • De MMV-ledendag op 11 november in De Basiliek in Veenendaal trok een volle zaal. Bijna 400 mensen deden kennis en contacten op en keerden geïnspireerd weer naar huis. Als bezoekers de dag een rapportcijfer mochten geven, werd dat zeker een 8,5.

 • Recepten: Pastinaak-peersoep, Wentelteefje met grapefruit, tijm en amandel, Boerenkoolkoekjes met boerenkoolpesto,Groentesoep met shitakes, Spruitjes met kastanjes, Feesttaart en Glühwein zonder alcohol.

 • Iedereen kent wel zo’n wonderverhaal van iemand die tegen alle verwachtingen in, spontaan genas van kanker. “Hoe kan dat?” vroeg arts en therapeut dr. Hans Schilder zich af. En ook: “Wat kunnen we van die mensen leren?’”Een interview over psycho-oncologie. “Het is de psychische heelwording die op een onbewust niveau zorgt voor lichamelijk herstel.”

 • Marlie’s Kookboekenhoek: “Home sweet home Xmas”van Yvette van Boven; “Diabetes type-2 Het kookboek” van Hanno Pijl en Karine Hoenderdos; “The green kitchen at home” van David Frenkiel & Luise Vindahl.

 • Marry’s Kruidentuin: De hippe tuinier zal hem niet gauw in zijn tuin zetten, want de berberis heeft een wat oubollig imago. Toch is de berberis een interessante tuinplant. Een onvervalste krachtpatser als het gaat om de MRSA-bacterie. En een mooie bijvangst: hij houdt katten weg.

 • Gert Schuitemaker over chronische ziekten, valpartijen, vitamine D en het regeerakkoord waarin met geen woord werd gerept over gezonde voeding.

 • Uit de spreekkamer: NTTT-artsen over borstkanker, groene zeep in relatie tot onze huid en het Sjögrensyndroom.