• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 1
Uitzicht 3 2025 Voed jezelf (met de natuur) 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • Niet-Toxische Tumor Therapie
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Nieuws / WHO adviseert tegen het gebruik van zoetstoffen

WHO adviseert tegen het gebruik van zoetstoffen

WHO adviseert tegen het gebruik van zoetstoffen 3
19 mei 2023

Als hulp bij afvallen leggen kunstmatige zoetstoffen geen gewicht in de schaal en ze voorkomen ook geen ziekten. Sterker nog, er zijn aanwijzingen dat suikersurrogaten ziekmakend zijn. In een nieuwe richtlijn adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen het gebruik van ‘niet-suikerhoudende zoetstoffen’.

De WHO baseert de richtlijn op een beoordeling van 283 recente wetenschappelijke artikelen, waaronder observationele en gerandomiseerde klinische studies. De systematische review is via deze link te downloaden. Vrije suikers vervangen door zoetstoffen, helpt op de lange termijn niet het gewicht onder controle te houden of krijgen, zegt Francesco Branca, directeur Voeding en Voedselveiligheid bij de Wereldgezondheidsorganisatie.

‘Het is nodig dat mensen andere manieren overwegen om hun inname van vrije suikers terug te brengen. Bijvoorbeeld door voedsel te eten waar van nature suiker in voorkomt, zoals fruit, of door ongezoete voeding en dranken te nuttigen.’ Kunstmatige zoetstoffen, voegt Branca daar aan toe, ‘zijn geen essentiële bouwstenen in het dieet en hebben geen voedingswaarde. Mensen zouden over het algemeen – en al vroeg in het leven – minder zoet moeten leren eten om hun gezondheid te verbeteren.’

De aanbeveling geldt voor iedereen en betreft alle kunstmatige en natuurlijke voorkomende zoetstoffen die geen calorieën bevatten en niet als suiker zijn geclassificeerd. Bekende voorbeelden daarvan zijn aspartaam, acesulfaam-K, sacharine, sucralose, stevia en steviaderivaten. Tegen het gebruik ervan in tandpasta, huidcrème en medicijnen heeft de WHO geen bezwaar en de aanbeveling geldt ook niet voor suikerderivaten en suikeralcoholen zoals sorbitol en xylitol.

Zoetstoffen waarschijnlijk ziekmakend

Behalve dat de genoemde zoetstoffen niet bijdragen aan gewichtsverlies en geen gezondheidsvoordelen bieden, suggereert de literatuurstudie van de WHO ook potentieel schadelijke effecten voor het langdurige gebruik ervan. Zoals een verhoogd risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en overlijden. In afwachting van nader onderzoek is dit deel van de aanbeveling voorwaardelijk.

Een van de studies die de WHO aanleiding geven te waarschuwen voor schadelijke gezondheidseffecten is een Franse cohortstudie waarover MMV vorig jaar berichtte. De studie liet een verband zien tussen de consumptie van zoetstoffen en het risico op kanker. Dat verband was het sterkst voor aspartaam (plus vijftien procent) en acesulfaam-K (dertien procent). Vrouwen die bovengemiddeld veel zoetstoffen consumeerden hadden een 22 procent hoger risico op borstkanker. Ook bij obesitasgerelateerde kankers sprong het gebruik van zoetstoffen – in het bijzonder aspartaam – er als risicofactor uit.

De industrie is het er niet mee eens

In een reactie aan CNN zegt een wetenschappelijke adviseur van de Calorie Control Counsil, een organisatie die de producenten van light-producten vertegenwoordigt, het ‘aanhoudend alleen maar focussen op het voorkomen van ongezonde gewichtstoename en niet-overdraagbare ziekten, of z’n minst misplaatst’.

De baas van de Calorie Control Counsil, Robert Rankin, beweert zelfs precies het tegenovergestelde van wat de WHO stelt: ‘Laag- en niet-calorische zoetstoffen een cruciaal hulpmiddel die consumenten kan helpen hun lichaamsgewicht onder controle te houden en het risico op niet-overdraagbare ziekten te verminderen.’ Een uitgebreide reactie op de WHO richtlijn staat inmiddels op de website van de Calorie Control Counsil.

Foto Jill Wellington/Pixabay

MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.

Inschrijven nieuwsbrief

WHO zoetstoffen

Nieuws

Alle nieuwsberichten
Geloof in mogelijkheden 4

Geloof in mogelijkheden

Wandelen ‘beter dan medicijnen’ om terugkeer van kanker te voorkomen 5

Wandelen ‘beter dan medicijnen’ om terugkeer van kanker te voorkomen

Weerbaar door mediteren 6

Weerbaar door mediteren

Advertenties

Tradeline 7
De Roode Roos 8
Lamberts Health Benefits 9

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok