
Het is 600 keer zoeter dan suiker, bevat nul calorieën en is volgens de normen van de Europese en Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteiten veilig te gebruiken. Maar zoals vaker bij veilig geachte E-nummers het geval blijkt, schuilt het venijn van sucralose in de darm.
Frisdranken, kauwgom, gezoete zuivel, snoep, koek, toetjes, proteïneproducten en soms zelfs in vruchtensap en ingeblikt fruit: ultra-bewerkt voedsel is een rijke bron van caloriebesparende smaakmakers, waaronder E955 – sucralose. De relatie tussen voeding en de werking van immuuntherapie is innig. In het verleden berichtte MMV van studies die in de richting wezen van een gezond voedingspatroon, van specifiek voedsel of nutriënten als magnesium of vitamine E als gunstige factor bij het welslagen van immuuntherapie.
In de meeste gevallen gaat het om onderzoek met zogeheten PD-1 checkpuntremmers; medicijnen die de tumorbestrijdende T-cellen ‘van de rem halen’. Eveneens in de meeste gevallen delen de gunstige uitkomsten een verbinding tussen het microbioom en het dieet. Wat op zich niet zo verwonderlijk is als je bedenkt dat het microbioom van darm een belangrijke rol in het immuunsysteem speelt en tegelijk afhankelijk is van wat de gastheer of gastvrouw aan voeding tot zich neemt. Onderzoek, uitgevoerd door de wetenschappers van de universiteit van Pittsburgh (VS), suggereert dat daar bij voorkeur geen sucralose bij zit.
In Cancer Research tonen ze dat de consumptie van sucralose de samenstelling van het darmmicrobioom verandert, het metabolisme en de werking van T-cellen beperkt en de respons op immuuntherapie met PD-1 checkpuntremmers in proefdieren beperkt. Bij patiënten met gevorderde kanker bleek een hogere consumptie van sucralose samen te hangen met een slechtere respons op de medicatie.
Foto: Mike Mozart
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief