
Werk geeft structuur aan je leven, betekenis aan je identiteit, sociale verbondenheid. Een ernstige diagnose zoals kanker zet daar een streep door. Van de ene dag op de andere kom je in de overlevingsstand en daarna het ‘gewone’ leven weer oppakken is makkelijker gezegd dan gedaan. En al helemaal als je dan ook nog gezond wilt eten. In deze Uitzicht een special over werk, voeding en kanker.
In een achtergrondartikel komt integratiecoach Marieke Roosjen aan het woord. ‘Pas na de behandelingen komt er tijd om te voelen.’ Ze ziet vaak dat mensen sneller willen herstellen dan mogelijk is. Het is dus zaak grenzen te leren stellen.
Herkenbaar voor Emmy, Monique en Pieter die erover vertellen in interviews. Emmy had samen met haar man net een nieuw bedrijfspand gekocht toen zij de diagnose dikke darmkanker kreeg. Stoppen met werken was geen optie. En doorgaan zoals ze deed ook niet, hoewel het als zelfstandig ondernemer soms niet anders kan. In het interview vertelt ze over de dilemma’s die haar plagen. Een heel ander verhaal heeft Monique. Na een burnout en longkanker wilde zij re-integreren in haar functie, maar haar werkgever dacht daar anders over. Een klap in haar gezicht, maar het leidde wel tot meer zelfbewustzijn: ‘Voor het eerst vroeg ik me af: voor wie doe ik dit eigenlijk?’
‘Mijn werkgever weet niet dat ik kanker heb’
Pieter doet mee aan een experimentele behandeling, maar zit officieel in de laatste fase van kanker. ‘Ik heb het niet aangedurfd om dat te melden bij mijn huidige werkplek. De Nederlandse wetgeving maakt het voor bedrijven niet bepaald aantrekkelijk om mensen met een ziektegeschiedenis aan te nemen.’ Op dit moment zijn de uitzaaiingen drastisch geslonken en de tumormarker is op normaal niveau. ‘Ik voel me goed en werk 24 uur met veel plezier en tot tevredenheid van mijn werkgever.’
Wat ook aan bod komt in deze Uitzicht is de vraag hoe je gezond kan eten op de werkvloer. Pieter neemt altijd zijn eigen gezonde lunch mee. ‘In het begin kreeg ik daar vragen over. ‘Ik vind dit lekker’, zei ik dan. Wat anderen ervan vinden, daar maak ik mij niet druk om. Als je maar volhoudt, accepteren mensen het wel. Het vergt wel wat discipline om je eten steeds vers klaar te maken. Je moet mentaal de knop omzetten als je kiest voor een gezonde leefstijl.’
Rob Baan vertelt over zijn gezonde bedrijfsrestaurant
Natuurvoedingskundige Gina Beijen geeft daar tips over. ‘Gezonde voeding kun je onderscheiden in goed-beter-best’, legt ze uit. Eten volgens MMV-richtlijnen betekent dat je kiest voor voeding die voedt, en die je lichaam niet belast. Liefst zo vers mogelijk en van biologische of biologisch-dynamische teelt. ‘Het beste is om alles vers te bereiden om verlies van voedingswaarden te voorkomen. Maar als je moet werken, lukt dat niet. Dan kan je best vooruit werken en soep voor drie dagen maken.’
Ook in het verhaal: Rob Baan die weigert in zijn bedrijfsrestaurant de slechte keuze aan te bieden. ‘Geen frituur en geen frisdrank, daar begon het mee’, vertelt hij. Afkomstig uit de wereld van zaden was hij bekend met de positieve invloed van groente op de gezondheid toen hij in 2002 eigenaar werd van Koppert Cress. Deze kwekerij zette microgroenten op de kaart en levert die aan toprestaurants in heel Europa. In zijn keuken standaard twee soorten soep, twee verschillende maaltijden en een uitgebreide saladebar, vers bereid door topkoks. ‘Niemand is verplicht om hier te eten, maar ik verleid mensen door het gratis aan te bieden. En dan weigert niemand.’
Corrine vertelt hoe ze grenzen leerde voelen
Werk, voeding en kanker gaat over wensen en grenzen leren voelen. Daarover vertelt ook Corrine (het covermodel) in het openingsinterview. Een cruciaal onderdeel van haar herstel na de ziekte van Piaget is stressvermindering. ‘Ik ga ’s middags altijd rusten, wat mij goed helpt om rustig te leven.’ Ze is afgekeurd en kon niet meer aan het werk als verpleegkundige en doktersassistent. Maar ze bouwde haar eigen praktijk als yogadocent op. Ze heeft geleerd grenzen te stellen: Ik luister iedere dag naar hoe ik me voel. Ik zeg veel nee, en kijk goed wat mij energie geeft.’
Deze nieuwe manier van leven heeft bewuster en rijker gemaakt. ‘Ik was een gever. Er waren altijd veel ontvangers om me heen, maar nu is die verhouding in balans. Maar wat er nu dan wel is, dat is echt heel prachtig. Dat is goud waard.’
De nieuwe Uitzicht wordt vanaf 10 oktober bij leden bezorgd.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief