• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 1
Uitzicht 3 2025 Voed jezelf (met de natuur) 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • Niet-Toxische Tumor Therapie
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Voedingsmiddelen / Komkommer

Komkommer

De komkommer is een eenjarige vruchtgroente die behoort tot de familie van de meloen, pompoen en courgette. De komkommer groeit aan een klimplant maar kan ook horizontaal groeiend op de grond geteeld worden. Aan één stengel kunnen tientallen komkommers groeien.

De vrucht wordt geoogst als deze nog donkergroen is. Al rijpend verkleurt de vrucht naar geelgroen. Het is door de sappige frisse smaak één van de populaire saladegroenten.

Vitamine C
Ook al zijn komkommers niet de meest interessante groente voor wetenschappers, toch bevatten ze belangrijke flavonoiden, lignanen, triterpenen en antioxidanten zoals vitamine C, betacaroteen, mangaan, quercetine, apigenine, luteoline en kaempferol.
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat vers komkommerextract in proefdieren ontstekingen vermindert en vrije radicalen onschadelijk maakt.

Antikanker
Onderzoek naar de antikankerwerking van komkommer wordt vooral in laboratoria en  bij  proefdieren gedaan. Farmaceutische bedrijven hebben vooral interesse in de stof cucurbitacine. Dat is een stof die behoort tot de triterpenen. Cucurbitacine A, B, C, D en E worden alle in verse komkommer gevonden. Uit onderzoek blijkt dat cucurbitacines verschillende signalen kunnen blokkeren die nodig zijn om de kankercel te laten ontwikkelen of te laten overleven.

Lignanen
Een tweede groep fytonutriënten die een antikankerwerking hebben, zijn lignanen. In komkommer zijn de lignanen pinoresinol, lariciresinol en secoisolariciresional te vinden.
Lignanen vallen onder de fyto-oestrogenen. Tijdens recente wetenschappelijke onderzoeken in Duitsland ontdekte men dat uitgerekend deze fyto-oestrogenen in staat zijn kankercellen te doden. Zij verhinderen tegelijkertijd de vorming van nieuwe tumoren door de groei van nieuwe bloedvaten te stoppen.

De helft minder
De Duitse wetenschappers kwamen tot deze vaststelling na grondige analyse van bloedstalen van duizend vrouwen met borstkanker. Vrouwen met de hoogste concentratie fyto-oestrogenen liepen bijna de helft minder kans op sterfte in vergelijking met vrouwen met het laagste niveau fyto-oestrogenen.

Koop alleen stevige komkommers met een gave en glanzende schil. Een goede komkommer heeft een stevige schil met dito vruchtvlees en een kleine kern. Er zijn ook gele en witte komkommers en groene mini-komkommers.

Latijnse naam: 
Cucumis sativus

Wanneer te verkrijgen: 
juni-september

Vitamines en mineralen:

Per 100 g vers
Vitamine A 0,03 mg
Vitamine B1 0,02 mg
Vitamine B2 0,03 mg
Vitamine B6 0,04 mg
Vitamine B11 5 mcg
Vitamine C 8 mg
Kalium 140 mg
Calcium 15 mg
Fosfor 20 mg
Magnesium 10 mg

Bevat ook ijzer, koper en zink.

Literatuur:

  • Lee DH, Iwanski GB, and Thoennissen NH. Cucurbitacin: ancient compound shedding new light on cancer treatment. Scientific World Journal. 2010 Mar 5;10:413-8. Review. 2010.
  • Rios JL. Effects of triterpenes on the immune system. J Ethnopharmacol. 2010 Mar 2;128(1):1-14. Epub 2010 Jan 14. Review. 2010.
Komkommer 3

Voedingsadvies MMV

Bij kanker
in behandeling
Bij kanker
in remissie
Preventief

Uitleg

  • Toegestaan
  • Aanbevolen
  • Incidenteel toegestaan
  • Niet toegestaan
  • Onbekend

Met vragen over voeding kunt u als lid van MMV terecht bij het voedingsspreekuur. Iedere maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. 06-57574461.

Recepten met Komkommer

Spinazie gazpacho met geitenkaas 4

Spinazie gazpacho met geitenkaas

Watermeloensalade 5

Watermeloensalade

Alle recepten

Advertenties

De Roode Roos 6
Lamberts Health Benefits 7
Tradeline 8

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok