• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 1
Uitzicht 3 2025 Voed jezelf (met de natuur) 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • Niet-Toxische Tumor Therapie
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Voedingsmiddelen / Pruim

Pruim

Er zijn meer dan tweeduizend pruimenrassen op de wereld. Deze rassen worden ingedeeld in zes categorieën, Japanse, Amerikaanse, Damson, decoratie, wilde en Europese tuinpruimen. De meeste pruimen hebben een ronde vorm maar deze kan ook variëren tussen ovaal en hartvormig. De schil van de pruim kan rood, paars, zwart, groen, geel of amber zijn terwijl het vruchtvlees tussen geel/groen en oranje/roze varieert.

Antioxidant
Pruimen en gedroogde pruimen zijn vele malen onderzocht op hun hoge concentratie fytonutriënten genaamd neochlorogeen en chloreenzuur. Deze stoffen zijn zogenaamde fenolen en zijn werkzaam als antioxidant. Deze fenolen helpen zuurstof gerelateerde beschadigingen aan vetcellen voorkomen. Omdat onze celmembramen, hersencellen en moleculen zoals cholesterol uit vet bestaan, is dit een erg belangrijke taak.

Immuunsysteem
Pruimen zorgen er ook voor dat het lichaam ijzer beter opneemt. Het zou kunnen dat dit komt door de hoge concentratie vitamine C die in de pruim te vinden is. Het lichaam heeft, naast ijzer, vitamine C nodig om gezond weefsel aan te maken en een sterk immuunsysteem op te bouwen. Hiernaast helpt vitamine C vrije radicalen te neutraliseren.

Laxerend
De bekendste eigenschap van gedroogde pruimen is dat ze een licht laxerend effect hebben. Ze zorgen niet alleen voor een betere en snellere stoelgang waardoor de kans op kanker en aambeien wordt verkleind, maar de vezels in pruimen zijn ook ‘voedsel’ voor goede bacteriën in de darmen. Wanneer deze bacteriën de vezels van de pruim fermenteren, produceren zij een vetzuur genaamd boterzuur. Boterzuur is de belangrijkste ‘brandstof’ voor (gezonde) cellen in de darmen.
De vezels in pruimen zorgen ook voor een verlaging van het cholesterol door de lever minder hiervan aan te laten maken.

Sterkere botten
Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat vrouwen die na de menopauze dagelijks 100 gram gedroogde pruimen aten, na drie maanden sterkere botten hadden dan vrouwen die dit niet hadden gedaan. De mineralen boron en kalium zouden hier de oorzaak van kunnen zijn.

Laetrile
Pruimen behoren net zoals perziken, kersen en abrikozen tot de prunusfamilie. In al deze vruchten zit eenzelfde pit. Wanneer die wordt opengebroken, bevat deze een amandelvormige kern. Deze kernen bevatten hoge doses laetrile, ook wel bekend als amygaldine of vitamine B17. Onderzoek laat zien dat laetrile apoptosis (dood van kankercellen) stimuleert en gezonde cellen met rust laat.

Wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat een extract van perzik en pruim borstkankercellen kan laten afsterven en de gezonde cellen met rust laat. Volgens de onderzoekers komt dit door twee soorten fenolen die in deze vruchten te vinden zijn. Als vervolg op dit onderzoek zijn er proefdieronderzoeken gedaan waaruit bleek dat deze extracten niet alleen borstkankercellen af laten sterven maar ook de vorming van elk soort kankercel voorkomen.

Latijnse naam: 
Prunus domestica

Wanneer te verkrijgen: 
mei-oktober

Vitamines en mineralen:

Per 100 g vers
Vitamine A 0,09 mg
Vitamine B1 0,12 mg
Vitamine B2 0,04 mg
Vitamine B6 0,25 mg
Vitamine B11 60 mcg
Vitamine C 25 mg
Calcium 60 mg
Fosfor 30 mg
Kalium 250 mg

Bevat ook ijzer, magnesium, koper en zink.

Literatuur:

  • Ballot D, Baynes RD, Bothwell TH, et al. The effects of fruit juices and fruits on the absorption of iron from a rice meal. Br J Nutr 1987 May;57(3):331-43. 1987. PMID:13550.
  • Nakatani N, Kayano S, Kikuzaki H, et al. Identification, quantitative determination, and antioxidative activities of chlorogenic acid isomers in prune (Prunus domestica L. ). J Agric Food Chem 2000 Nov;48(11):5512-6. 2000. PMID:13580.
Pruim 3

Voedingsadvies MMV

Bij kanker
in behandeling
Bij kanker
in remissie
Preventief

Uitleg

  • Toegestaan
  • Aanbevolen
  • Incidenteel toegestaan
  • Niet toegestaan
  • Onbekend

Met vragen over voeding kunt u als lid van MMV terecht bij het voedingsspreekuur. Iedere maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. 06-57574461.

Recepten met Pruim

Spitskoolsalade 4

Spitskoolsalade

Pruimen-rijstpudding 5

Pruimen-rijstpudding

Alle recepten

Advertenties

Tradeline 6
Lamberts Health Benefits 7
De Roode Roos 8

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok