Alternatief voor aanvullende verzekering

Gezamenlijk sparen voor alternatieve of aanvullende behandelingen. Dat is het principe achter het Coöperatieve Gezondheidfonds Nederland. De alternatieve ziektekostenverzekering presenteert zich de komende weken op informatiebijeenkomsten verspreid door Nederland.

In het Nederlandse zorgverzekeringsysteem zijn complementaire en alternatieve behandelingen in de aanvullende verzekering ondergebracht. Voor zover deze erkend en gecontracteerd zijn. Naast de maandelijkse premie betalen aanvullend verzekerden een eigen bijdrage per behandeling. Het Coöperatieve Gezondheidfonds Nederland (GCN) zet daar een alternatief model tegenover.

Keuzevrijheid en vertrouwen

In dit coöperatieve model, leggen de leden van zogeheten schenkkringen maandelijks een bedrag van gemiddeld 25 euro in. Tachtig procent daarvan is bestemd om toekomstige kosten van behandelingen te dekken die niet onder de basisverzekering vallen. Schiet het opgebouwde saldo tekort dan dragen de andere leden bij, tot een bepaald maximum.

Vertrouwen speelt in dit model een doorslaggevende rol. Ook al omdat de leden bijna volledig vrij zijn in de keuze van een behandelaar. De enige bureaucratische eisen waaraan behandelaars hoeven te voldoen is een inschrijving van de Kamer van Koophandel, een klachtenregeling en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Verder moeten behandelaars hun cliënten inzicht kunnen geven in hun opleidingen en praktijkervaring.

Behandelaars hoeven dus geen lid te zijn van een beroepsvereniging of te voldoen aan eisen van zorgverzekeraars, staat op de website te lezen. ‘Wij zien graag dat je dat doet waar je goed in bent. Dat jij jouw passie, kennis en kunde deelt met het lid dat vertrouwen heeft in jou en op zijn/haar eigen wijze gezond wil worden.’ In de lange lijst met natuurlijke geneeswijzen staat ook de Moermantherapie.

In kleine kring

Het GCN is als pilot van start gegaan met negen lokale schenkkringen. Deze kan bestaan uit tien tot vijftig huishoudens, wat neerkomst op twintig tot honderd personen. Om deel te kunnen nemen moeten de GCN-leden drie kennismakingsbijeenkomsten bijgewoond hebben. Aanmelden voor zo’n bijeenkomst kan hier.

Beeld: Logo GCN

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug