Amerikanen lusten water rauw

“Rauw water”, zo heet  de nieuwste hype in de Verenigde Staten. Of die ook naar ons land overslaat, is nog te vroeg  om te zeggen maar het is te hopen van niet.

Amerikaanse gezondheidsfreaks hebben rauw water ontdekt, schrijft de New York Times. Het gaat dan om puur, ongefilterd water. De commercie is onmiddellijk in dit gat gesprongen. Voor een kruik van een kleine vier liter moet 37 dollar (ruim 30 euro) worden neergeteld.

De huidige trend om zo gezond mogelijk te leven en te eten is onmiskenbaar uit de VS komen overwaaien. Eerder dan hier in Europa begreep de consument dat we gezondheid en ziekte voor een deel zelf in de  hand hebben. Niets dan lof dus voor de Amerikanen maar nu lijken ze door te slaan.

Kwestie van tijd voordat er iemand ziek wordt

Gezondheidsexperts zijn op z’n zachtst gezegd niet enthousiast over de nieuwe hype en waarschuwen voor de gevaren. De producenten van het ongefilterde en onbehandelde bronwater spelen in op de angst voor ‘besmet’ kraanwater waar in de VS vaak fluoride aan  toe is gevoegd en dat net als hier licht vervuild is met medicijnresten.

Waarom verontruste consumenten in de States dan niet hun toevlucht nemen tot het wel betrouwbare bronwater, is een raadsel. Het zou behandeld worden met ultraviolet licht of ozon om de verspreiding van algen tegen te gaan maar wat is daarvan het probleem?

Zet daar de risico’s van rauw water tegenover. Volgens voedingsexperts is het een kwestie van tijd voor er iemand ernstig ziek wordt van water dat niet behandeld werd om de verspreiding van bacteriën en andere verontreinigingen tegen te gaan.

Wat tegenstanders van gefilterd water zien als de gevaren, zijn in feite belangrijke veiligheidsmaatregelen, zegt dr. Donald Hensrud, directeur van het Healthy Living Program van de Mayo Clinic in Minnesota. ,,Zonder de behandeling van water, zijn er acute en uiteindelijke chronische gevaren”, merkt hij op.

Rauw water kan uitwerpselen van dieren bevatten
 

Virussen, bacteriën zoals E. coli, parasieten en kankerverwekkende stoffen kunnen zich verspreiden via onbehandeld water. ,,Overal ter wereld zien we daar de bewijzen van en de reden waarom wij die problemen niet hebben, is omwille van onze erg efficiënte waterbehandeling”, aldus Hensrud.

,,Bijna alles wat je kan bedenken dat je ziek kan maken, kan gevonden worden in water”, vertelt voedselveiligheidsexpert Bill Marler uit Seattle aan Business Insider. Rauw water, zelfs van de schoonste stroom, kan uitwerpselen van dieren bevatten en zo parasieten als de Giardia verspreiden. Die zijn jaarlijks verantwoordelijk voor zo’n 4600 ziekenhuisopnames in de VS.

Marler: ,,De ziektes waaraan onze overgrootouders stierven, zijn helemaal vergeten.” De meeste westerlingen kennen in hun omgeving niemand die stierf aan hepatitis A of cholera dankzij de algehele vooruitgang. Dat maakt het moeilijker om te beseffen welke risico’s er gepaard gaan met de consumptie van rauw water. 

Beeld: en.wikipedia.org

 

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug