Voedingssupplementen zijn een essentieel onderdeel van de niet-toxische behandeling van kanker. Naamgever van het Moermandieet, Cornelis Moerman, definieerde kanker als de ziekte van het tekort. Tekorten aan essentiële voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft voor een goede, gezonde ontwikkeling van de cellen.
‘Eest voeding, dan supplementen’
Dr. Gert Schuitemaker, orthomoleculair apotheker
Voeding bestaat uit macro- en micronutriënten. Macronutriënten eten we dagelijks in relatief grote hoeveelheden. Het gaat om eiwitten, vetten en koolhydraten. De hoeveelheden worden meestal in grammen aangegeven. Micronutriënten eten we dagelijks in relatief kleine hoeveelheden. Het gaat om vitamines, mineralen en spoorelementen. De hoeveelheden worden aangegeven in milligrammen (mg) of microgrammen (mcg).
Een volwaardig dieet bestaat uit kwalitatief hoogwaardige macronutriënten boordevol micronutriënten. Micronutriënten zijn nodig voor het vrijmaken van de energie uit de macronutriënten, het maken van aminozuren uit eiwitten en voor het goed laten verlopen van de normale fysiologische processen. Bij tekorten aan micronutriënten kunnen zich ziektesymptomen manifesteren. Bekende voorbeelden zijn rachitis bij een vitamine D-tekort of een baby met spina bifida (open ruggetje) als de moeder een tekort aan vitamine B-11 heeft tijdens zwangerschap of conceptie.
Officieel advies omstreden
De overheid stelt (via het Voedingscentrum): ‘De meeste mensen hebben geen voedingssupplementen nodig, want ze krijgen voldoende voedingsstoffen binnen door gevarieerd te eten. Alleen zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouderen hebben baat bij het gebruik van supplementen.’ Het Voedingscentrum heeft aanbevelingen voor foliumzuur en vitamine D voor zwangeren, en vitamine D bij kinderen en ouderen.
Het supplementenadvies van het Voedingscentrum is omstreden. De wetenschap dat minder dan tien procent van de Nederlanders de aanbevolen voedingsnormen haalt (aldus de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM), haalt het argument ‘ze krijgen al voldoende binnen’ direct onderuit. Wat ook te denken geeft, is het gegeven dat in buurland Duitsland de norm voor vitamine D-suppletie 10 mcg hoger ligt. Op basis van dezelfde wetenschappelijke literatuur.
‘Als de oogst exponentieel meegroeit met het gewas, kan je ervan uitgaan dat dit aan het einde minder micronutriënten oplevert’
Peter Voshol, senior onderzoeker Louis Bolk Instituut, mede-oprichter Voeding Leeft
Wat verder meespeelt is dat de voedingswaarde van groenten en fruit veel minder voedzaam is dan dertig tot zeventig jaar geleden. Dat komt door de focus in de landbouw op macronutriënten: koolhydraten, eiwitten, vetten. De oogst is groter per vierkante meter, maar het gewas heeft maar een beperkte opnamecapaciteit. Of de plant zijn voedingsstoffen in twee of in honderd graankorreltjes moet stoppen; dat maakt een verschil dat ten koste gaat van de micronutriënten.
Dit kan een weerslag hebben op onze gezondheid. Tekorten in macronutriënten kunnen op korte termijn zorgen voor gezondheidsproblemen. Een tekort aan micronutriënten manifesteert zich pas na langere tijd. Lees hier het verhaal dat erover in Uitzicht stond: ‘Steeds minder voedingsstoffen in ons eten.’
Evolutionair denken
Voordat de mens overstapte op landbouw leefden we eeuwenlang in gemeenschappen met de natuur: in een ‘ecosysteem met zon, water en de dieren en planten in de buurt. De leefomgeving en onze voeding waren destijds rijk aan omega-3 visvetzuren, vitamine A en D en jodium. Onze genen zijn op dit systeem geëvolueerd. En het is dan ook vanuit de geschiedenis van de mensheid verklaarbaar dat dit de voedingsstoffen zijn waar we van nature behoefte aan hebben. Onze genen veranderen met 0,5 procent per miljoen jaar, maar onze leefgewoonten veranderde de afgelopen eeuw ingrijpen.
Waarschuwing bij medicijngebruik
Overleg altijd met een integraal werkend arts over het gebruik van supplementen. Sommige supplementen doorkruisen of versterken de werking van medicatie.