Aubergine en tomaat nog gezonder met olijfolie

Mediterrane groenten zoals aubergine, tomaat en courgette worden nog gezonder als ze gebakken worden in extra vierge olijfolie. Dat hebben onderzoekers van de Spaanse universiteit van Granada bewezen aan de hand van kooktests.

Belangrijk is wel dat de olijfolie „extra vierge” is of „afkomstig van eerste koude persing”, een maat voor de zuiverheid van olijfolie.

Bescherming

In het vakblad Food Chemistry vertellen de onderzoekers hoe ze de gezondheidsvoordelen van aardappelen, aubergines, tomaten en pompoenen zagen toenemen als deze groenten werden gebakken in extra vierge olijfolie.
Na het bakken hadden de groenten een hoger fenolgehalte en meer antioxidanten. Van deze stoffen is bekend dat ze veroudering tegengaan en beschermen tegen ziektes zoals kanker en diabetes.
Het dieet van onder meer Spanjaarden wordt gekenmerkt door een hoge inname van groenten en extra vierge olijfolie. De aanwezige antioxidanten en fenolische stoffen in deze voeding kunnen nog toenemen door de manier waarop het voedsel bereid wordt, aldus het internationale  persbureau IPS. .

Schadelijk

Wat de onderzoekers er niet bij vertellen, is dat extra vierge  beter niet te hoog verhit kan worden, omdat deze heel puur is en er sneller schadelijke stoffen kunnen ontstaan door verhitting. In dat  geval is vierge of gewone olijfolie een betere keuze.

Beeld: nl.wikipedia.org

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug