Beter naar de groenteboer dan naar apotheek

Miljoenen patiënten kunnen hun medicijnen laten staan als artsen zich massaal en op korte termijn laten bijscholen over  de rol van voeding op gezondheid. 

Dat zegt voorzitter Tamara de Weijer (36) van vereniging Arts en Voeding in een interview met het Algemeen Dagblad.

De Weijer benadrukt in het gesprek het belang van gezonde darmen. “De belangstelling voor onze darmgezondheid groeit razendsnel. We weten nu dat veel medicijnen die we slikken onze darmbacteriën beïnvloeden. De samenstelling van de darmflora verandert door al die maagbeschermers, antidepressiva en bloeddrukverlagende middelen die we massaal gebruiken.
En het valt me op dat de relatie tussen ons brein en onze darmbacteriën sterker is dan we ooit gedacht hadden. Wat je eet bepaalt hoe je darmflora eruitziet. Tot op zekere hoogte speelt de darmgezondheid een rol in je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het bewijs stapelt zich op dat de bacteriesamenstelling verband houdt met autisme, obesitas, depressie en angststoornissen.”

Artsen vergeten dat mensen liever geen pillen willen

Of er voldoende bewijs is dat voeding zo’n grote rol speelt, vraagt het AD. De Weijer: ,,We hebben bakken aan bewijs dat diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten met voeding valt terug te draaien. Alleen moeten we de onderzoeken wel lezen. We zijn zó ver afgedwaald van de wijsheid van Hippocrates en het oude China: voeding is als een medicijn. Terwijl de meest gestelde vraag in de spreekkamer van een arts is ‘dokter, wat kan ik zelf doen’? Artsen vergeten dat mensen in de regel liever geen pillen willen. Hooguit om achter de hand te houden.”

Ze zegt niet de indruk te willen wekken dat ze tegen medicatie is. “Als mensen antibiotica nodig hebben, zeg ik niet: eet maar een wortel. Maar ik zie dat een op de twee Nederlanders te zwaar is. Dat een miljoen mensen diabetes type 2 heeft, 2 tot 3 miljoen chronische darmklachten heeft en 2 miljoen maagzuurremmers slikt, ondanks alle bijwerkingen. Ze hebben meer aan leefstijladvies dan aan medicatie. Artsen werken graag met wetenschappelijk bewijs, maar ik zeg: kijk zelf wat er gebeurt als je vier weken gezonder leeft. Ik ben zes jaar geleden anders gaan eten, viel af en had sinds vijftien jaar geen last meer van mijn prikkelbare darm. Ik ben er een blijere huisarts van geworden.”

En: “Het gros van de mensen kan beter naar de groenteboer of de versafdeling van de supermarkt dan naar de apotheek.”

Helaas weten artsen weinig over voeding

De vereniging Arts en Voeding merkt dat de interesse onder zorgprofessionals enorm toeneemt. De consument dwingt ze ertoe: die wil advies van een arts. Helaas weten artsen weinig over  voeding doordat ze maar vijf uur voedingsonderwijs in de opleiding hebben gekregen.

De Weijer: ,,Ik denk dat in mijn opleiding één procent aan leefstijl werd besteed. Terwijl de helft van mijn cliënten in de spreekkamer meer baat heeft bij leefstijladvies dan bij medicatie. Huisartsen blussen brandjes. Verandering is onwaarschijnlijk moeilijk: de opleiding zit hartstikke vol. Er moet iets uit voordat leefstijl erin kan. We moeten geduld hebben. Al mag een huisarts zich daar niet achter verschuilen.”

Zie ook het interview met Tamara de Weijer in Uitzicht nr. 9-2016

Beeld: mmv.nl

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug