Brood moet. Elke dag

Brood is verguisd, vervloekt en verketterd. Het zou je bloedsuiker omhoog jagen, je zou er dik van worden en je kreeg er vreselijke dingen van. Maar wie de wetenschappelijk gefundeerde studies over brood tot zich neemt, komt eerder tot tegenovergestelde conclusies. Brood moet. Elke dag. Tenzij je kankerpatiënt bent (geweest).

“We hebben verschillende meta-analyses uitgevoerd op volkorenconsumptie in relatie tot diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker en voortijdige sterfte”, zegt Dagfinn Aune, onderzoeker aan de School of Public Health van Imperial College London. “Volkorenbrood, volkoren ontbijtgranen, bruine rijst en tarwezemelen komen allemaal heel goed uit de bus. Ze houden je gezond. Brood is niet de boeman die er van gemaakt is.”

Per dag 7,5 sneetjes volkorenbrood

Moet brood als ‘junkfood’ worden beschouwd? In tegendeel, zegt Aune. “Volkoren brood is gezond, en veel volkoren granen eten heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen,” zegt hij, verwijzend naar het verband tussen volkoren eten en lagere percentages hartziekten, kanker en sterfte. 

In zijn onderzoek blijkt dat het eten van het van 7,5 sneetjes volkorenbrood per dag is gekoppeld aan ‘optimale’ gezondheidsresultaten.

Wel problemen voor mensen met coeliakie

Dr Aune staat zeker niet alleen, zo bericht weblog Welingelichte kringen. “Als je kijkt naar grote voedingsonderzoeken bij mensen die gezond oud zijn geworden, zijn vezels en volle granen altijd belangrijke componenten van hun voeding,” zegt Joanne Slavin , PhD, hoogleraar voedingswetenschap en voeding aan de Universiteit van Minnesota.

 Slavin zegt dat de vezels in volkoren voedingsmiddelen en brood de opname van vet en koolhydraten in de dunne darm vertragen en pieken in de bloedsuikerspiegel beperken. 

Natuurlijk levert brood ernstige problemen op voor mensen met coeliakie of een gevoeligheid voor gluten. Vermoedelijk heeft hooguit zes procent van de westerse mensen zo´n aandoening, zegt Alessio Fasano , MD, directeur van het Centrum voor Coeliakieonderzoek in het Massachusetts General Hospital.

Wie veel volkorenbrood eet, heeft minder kans op overgewicht

Dus voor de andere 94 procent is brood niet het grote kwaad dat ervan gemaakt is. In het veel geroemde mediterrane dieet, dat zoveel gezonde oude mensen oplevert, zit niet alleen veel olijfolie en vette vis, maar ook veel volkorenbrood.

Studies die specifiek naar brood in dat dieet kijken, hebben aangetoond dat mensen die het meeste volkoren brood eten — zes sneetjes of meer per dag — de minste kans hebben op overgewicht of obesitas.

Lees ook wat de MMV-Voedingsmiddelenlijst zegt over brood. Zeker voor (ex-)kankerpatiënten is dat een must.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug