Dan maar naar de Turk

Steeds meer kantines schakelen over op gezond. Maar veel moeders van puberende zonen en dochters merken daar nog weinig van. Kroketten en kipcorns domineren de menukaart.

NRC voert een denkbeeldige moeder op die in de krant leest dat er vanaf eind volgend jaar op middelbare scholen geen frisdranken met veel suiker meer te koop zijn. Dat is nog eens een opsteker in deze eerste schoolweek van haar twee puberdochters. Dan komen ze thuis, tassen in de hoek, broodtrommels op het aanrecht. De helft van het brood gaat onaangeroerd de vuilnisemmer in. De appels kunnen terug naar de fruitschaal.

“Van die vetstaven van slachtafval? Dat eten jullie?”

Na wat gemopper over een weigerende snoepautomaat gaat het gesprek over de kantine. „Wat kun je daar allemaal krijgen?” vraagt moeder quasi-onnozel. De veertienjarige veert op Ze hoopt dat er nog dit jaar kipcorns te verkrijgen zijn.” Moeder, iets minder neutraal: „Kipcorn? Van die vetstaven van slachtafval? Dat eten jullie?” Veertienjarige: „Nou, niet elke dag of zo.” Geruststellend. „En vandaag had ik alleen een stroopwafel. Een hele taaie.”

„Hoe zit het bij jullie eigenlijk met de frisdrankautomaten?” vraagt moeder. Glazige blikken. Moeder refereert aan een krantenbericht over de maatregel van eind 2018. De frisdranken met suiker gaan eruit. Ineens paniek bij de pubers: „Wat? Geen cola meer?” Moeder: „Alleen nog light en zero.” Opluchting bij de dochters. De twaalfjarige: „Trouwens, waarom bepalen zij dat, wat wij drinken.” Moeder begint een betoog over obesitas en de verantw…. De veertienjarige onderbreekt: „Dan gaan we gewoon naar de Turkse winkel.” Die zit tegenover school. Met een onbeperkt en geheel op scholieren afgestemd aanbod van snoep, frisdrank en chips. „Wat ik wel slecht vind”, zegt de veertienjarige, „is dat je extra moet betalen als je wilt pinnen. Dat kun je toch niet maken?”

‘Vijf repen is een overdosis!’ roept moeder

Diezelfde avond. Bijeenkomst op de hockeyclub voor de ouders die ‘bardiensten’ gaan doen. „Wat vinden jullie: zullen we komend jaar broodjes kroket erbij doen?” Een andere ouder: „Hoe staan jullie tegenover vegetarische knakworstjes?” Niemand vraagt waar de appels liggen.

Weer thuis, nog even de prullenbakken in de kinderkamers legen. Verpakkingen van Zoute Stengels  en van de energierepen die moeder al niet meer kon vinden toen ze eerder die week ging fietsen. Energierepen heten ook niet voor niets zo. Een reep is genoeg voor uren wielrennen. „Vijf repen is een overdosis!” roept moeder.

Moeder is moe. Ze ploft nog even op de bank en leest op de iPad nog een ander stukje over de frisdrankautomaten. De man van de frisdrankindustrie: „Fruitsappen blijven beschikbaar, omdat die alleen natuurlijke suikers bevatten.” Moeder voelt naast een gevoel van machteloosheid ineens een intense behoefte aan comfort food opkomen. Gelukkig zijn er al weer pepernoten.

Beeld: nemokennislink.nl

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug