'Genezen van kanker is topsport'

Een patiënt die een zware behandeling moet ondergaan, dient voor zover mogelijk in topconditie te zijn. Het klinkt zo logisch maar het komt weinig voort. Het Catherina Ziekenhuis in Eindhoven wil  hierin verandering brengen.

Genezen van kanker is topsport, vinden ze in Eindhoven. Daarom besteedt het Kanker Instituut van het Catharina Ziekenhuis voor en tijdens behandeling veel aandacht aan gezonde voeding, beweging en mentale gezondheid. John van den Elsen is een van de patiënten die hier mee te maken heeft.

“Ik krijg sondevoeding. Die blijft niet alleen in het ziekenhuis erin zitten maar hij gaat ook mee naar huis”, vertelt John aan Omroep Brabant. Hij heeft slokdarmkanker, voor de tweede keer. 

De hele behandeling is een soort marathon

“De hele behandeling is een soort marathon en voor een marathon moet je trainen om zo goed mogelijk over de finish te komen”, legt chirurg Misha Luyer uit. Daarom wordt voor de start van de behandeling de conditie van patiënten getest. Op basis van die test wordt een trainingsprogramma gemaakt waar patiënten thuis mee aan de slag kunnen. 

Voor bewegen heb je energie nodig. En die energie komt uit eten. Maar juist dat vormt een probleem. “Vaak lukt het patiënten niet om voldoende te eten”, vertelt diëtiste Sascha Lichthart. “We zijn ervoor om te zorgen dat elke patiënt voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Dat vergt soms wat creativiteit.”
In plaats van drie keer per dag eten gaat John van den Elsen naar zes of zeven maaltijden per dag. Hij moet vaker kleinere porties eten. “Dat is wel jammer want ik houd gruwelijk veel van grote pizza’s”, grapt hij. 

Het Eindhovense ziekenhuis heeft er al eerder blijk van gegeven dat het oog heeft voor het belang van gezonde voeding. Zo is het bij de samenstelling van het aanbod in het restaurant kritisch te werk gegaan. 

Beeld: heijmans.nl

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug