Beha geen risicofactor voor borstkanker

Beha geen risicofactor voor borstkanker
wo, 15/08/2018 - 11:41
Door: jvklinken
2 reacties

Vergroot het dragen van een beha de kans op borstkanker? Wie afgaat op sommige publicaties op internet, zal geneigd zijn deze vraag met ja te beantwoorden. In werkelijkheid is het storm in een glas water. 

Al meer dan tien jaar verschijnen er publicaties dat er een verband tussen borstkanker en beha's is. De bron is een Amerikaans boek uit 1995 dat geschreven is door twee Amerikaanse onderzoekers zonder medische opleiding. De onderzoekers ondervroegen voor dit boek 4.700 vrouwen, waarvan de helft borstkanker had. Hieruit bleek dat de vrouwen die dagelijks een beha droegen, of zelfs met hun beha aan sliepen, een grotere kans hadden op borstkanker dan vrouwen die geen beha droegen. Daarnaast constateerden de onderzoekers dat in culturen waarin geen beha's worden gedragen borstkanker veel minder voorkomt dan in westerse landen.

Volgens de twee onderzoekers kan dit verschil verklaard worden doordat beha's de borsten afknellen. Hierdoor zou de werking van het lymfatisch systeem verminderd worden en zouden afvalstoffen niet meer goed uit de borst kunnen worden afgevoerd, wat volgens hen borstkanker veroorzaakt.

Geen bewijs dat beha kanker veroorzaakt

In 2014 publiceerden onderzoekers van het Amerikaanse kankercentrum Fred Hutchinson in Seattle een onderzoek onder vijftienhonderd vrouwen tussen 55 en 74 jaar, waarin werd aangetoond dat geen enkel aspect van het dragen van een beha de kans op kanker vergroot. Het maakte niet uit of de vrouwen helemaal geen beha droegen, of ze een beha tijdens het slapen droegen en of ze een beugelbeha of een ander type beha droegen; geen van deze zaken verhoogde de kans op borstkanker.

Matti Rookus, onderzoeker bij het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, vertelt aan nu.nl dat het onderzoek uit Seattle het enige goed uitgevoerde onderzoek naar het dragen van beha's en het risico op borstkanker is en dat er inderdaad geen bewijs is voor een verband tussen beha's en borstkanker. Daarnaast legt Rookus uit dat het idee dat beha's de borsten zodanig zouden afknellen dat hierdoor de kans op kanker vergroot wordt, biologisch zeer onaannemelijk is. "Er is nooit aangetoond dat dit daadwerkelijk gebeurt en invloed heeft op het ontstaan van kanker in de borst."

Rookus legt uit dat er bewezen risicofactoren zijn die waarschijnlijk kunnen verklaren waarom borstkanker vaker voorkomt bij Westerse vrouwen dan bij vrouwen in culturen waarin geen beha's worden gedragen. "Westerse vrouwen krijgen vaker hun eerste kind op latere leeftijd, krijgen minder kinderen, geven vaker geen of korter borstvoeding, drinken meer alcohol en zijn vaker te dik. Dit zijn allemaal bekende risicofactoren van borstkanker."

Beeld: nl.wikihow.com

Reacties (2)

PeeJee's picture

PeeJee
17 August 2018

Rookus beweert: ""Er is nooit aangetoond dat dit daadwerkelijk gebeurt en invloed heeft op het ontstaan van kanker in de borst."

Het is zeer waarschijnlijk volgens Rookus nooit aangetoond omdat er geen zogenaamd 'wetenschappelijk' onderzoek naar is geweest.

Rookus mag me wel vertellen hoe het mogelijk is dat lymfevaten niet doorstromen tijdens en borsten pijnlijk opzwellen bij het dragen van een beha terwijl deze klachten over gaan als er geen beha gedragen wordt.

Dat er andere 'bewezen risicofactoren' zijn, wil nog niet zeggen dat de beha dan niet de schuld kan krijgen.

Wederom helaas hier bij MMV een artikel dat de 'wetenschap' aan het woord laat, een artikel aanhaalt uit de mainstream media, daarmee een bepaald idee, te weten dat het dragen van een beha ongezond kan zijn, onderuit probeert te halen.

Rookus vindt het onderzoek uit Seattle het 'enige goed uitgevoerde onderzoek". Ik ben wel heel benieuwd waar zij deze mening (!) op baseert.

Verder is het dat Rookus bij het instituut werkt dat veel geld vangt voor onderzoeken en zorg. De goed verstaander begrijpt dat preventie niet een goed winstmodel is.

De mening van MMV "In werkelijkheid is het storm in een glas water." is alleen gebaseerd op de mening van Rookus dat zij alleen het onderzoek uit Seattle goedkeurt. Dit is echt kort door de bocht en gevaarlijke berichtgeving MMV. Ik ben geen wetenschapper maar mijn ervaringen spreken anders.

Tip aan MMV: probeer eens niet alleen de woorden van de overheid en de 'reguliere' zorg te promoten. U schopt als vereniging daarmee net zo hard aan tegen de 'alternatieve' sector en diens ideeën als dat in de begintijd Moerman opzij werd gezet.

afbeelding van tallie1971

tallie1971
18 August 2018

Ik was ook verbaasd dit artikel via de MMV te lezen en met name de onderbouwing. Misschien kunnen we onze eigen ambassadeur en specialist op dit gebied Monique Wanders eens hierover aan het woord laten.
Misschien kunnen we dit artikel zien om een goede discussie op gang te brengen, waarbij we samen tot meer inzicht en waardevolle informatie komen ;)