• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 5 2025 Antibioticaresistentie 1
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • MMV-Voedingsrichtlijnen
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Nieuws / Lager kankerrisico. Peulvruchten als darmvriendelijke vleesvervanger

Lager kankerrisico. Peulvruchten als darmvriendelijke vleesvervanger

Lager kankerrisico. Peulvruchten als darmvriendelijke vleesvervanger 3
21 mei 2024

Italiaanse en Zwitserse wetenschappers keken naar de samenhang tussen de consumptie van peulvruchten en de kans op tien verschillende soorten kanker. Bij de meeste van deze soorten leek die er te zijn, maar alleen bij darmkanker was deze statistisch significant. Wat ‘een mogelijke rol voor peulvruchten suggereert bij de preventie van kanker’.

Dankzij de vele epidemiologische studies is er tegenwoordig brede overeenstemming over het feit dat een gezond voedingspatroon het risico op kanker verlaagt. Naast volkoren granen, noten, groenten en fruit, horen daar nadrukkelijk ook peulvruchten bij. Onderzoekers van verschillende Italiaanse universiteiten merken op dat de studies die een schatting maken van associatie tussen bonenconsumptie en het risico op specifieke kankers, beperkt in aantal zijn en niet eenduidig in hun uitkomsten.

Daarom gingen ze aan de slag met twaalf case control-studies, uitgevoerd tussen 1991 en 2009 onder in totaal 10.482 kankerpatiënten en ruim 19duizend gezonde controledeelnemers uit Italië en Zwitserland. Na aanpassing  voor een hele trits factoren die ook mede van invloed hadden kunnen zijn op het risico kanker te ontwikkelen (waaronder leeftijd, opleiding, roken, alcohol, gewicht, diabetes, hoge bloedruk, bloedvetten, fysieke activiteit en voedingsgewoonten), kwam voor zeven van de tien kankersoorten een lager risico (odds  ratio) uit de bus bij een hogere consumptie van peulvruchten.

Daarbij ging het om slokdarm-, maag-, darm-, borst-, eierstok-, prostaat- en nierkanker. Alleen in het geval van darmkanker (colorectum) lag ook de bovenste lijn van de ‘confidence interval’ beneden de 1, wat de norm is voor statistische significantie. Vergeleken bij geen peulvruchten in het menu, ging de consumptie van wekelijks tenminste één portie van honderd gram geweekte peulvruchten samen met een gemiddeld 21 procent lagere kans op darmkanker. Bij twee of meer porties daalde het gemiddelde verder, naar een 32 procent lagere kans (OR 0,68).

Lager kankerrisico. Peulvruchten als darmvriendelijke vleesvervanger 4
Odds ratios van linksboven naar rechtsonder: mondholte, slokdarm, maag, colon en rectum, strottenhoofd, borst, baarmoeder, eierstokken, prostaat en nieren. De zwarte lijn geeft de gemiddelde daling of stijging van de kans aan in relatie tot het aantal porties (40 gram gedroogd of 100 gram geweekt) peulvruchten per week. De stippellijnen tonen de betrouwbaarheidsinterval (CI), waarbinnen 95 procent van de waarnemingen vallen. Als ook de bovenste stippellijn onder de 1 ligt dan is sprake van statistische significantie. Uit: Legume intake and cancer risk in a network of case-control studies

Foto boven I.C.R. Portie van honderd gram geweekte (deels gekiemde) witte, bruine, rode (kidney) en oogbonen (‘black-eyed peas’).

MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.

Inschrijven nieuwsbrief

kankerpreventie peulvruchten

Nieuws

Alle nieuwsberichten
Goudsbloem: razendsnelle wondhersteller 5

Goudsbloem: razendsnelle wondhersteller

Combinatie ontstekingsremmende voeding en beweging versterkt anti-kankereffect 6

Combinatie ontstekingsremmende voeding en beweging versterkt anti-kankereffect

MMV op natuurmarkt in Bergeijk op 29 juni 7

MMV op natuurmarkt in Bergeijk op 29 juni

Advertenties

Vitortho
Tradeline 8
Lamberts Health Benefits 9

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament