Onrustbarende toename huidkanker

Het aantal patiënten met huidkanker stijgt onrustbarend. Ieder jaar komen er bijna 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Dat staat in het rapport ‘Huidkanker in Nederland’ dat vandaag uitkomt.  Daaruit blijkt dat huidkanker de meest voorkomende kankersoort is in Nederland en dat die bovendien het snelst stijgt van alle kankersoorten. Sneller zelfs dan de vergrijzing. Inmiddels betreft 52 procent van alle kankergevallen huidkanker. Borstkanker komt met 12 procent op de tweede plaats. 

Zon en zonnebank boosdoeners

De belangrijkste oorzaak van huidkanker is overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon of zonnebank. Zorgvuldig gebruik van zonnebrandcrème en minder onder de zonnebank kan de stijging van huidkanker stoppen.

Epidemioloog Marieke Louwman tegenover het AD:. ,,Mensen zijn weliswaar beter gaan smeren, en je ziet nu bijvoorbeeld kinderen op het strand met beschermende pakjes aan, maar de zonneschade is vaak al langer geleden aangericht en dat merken we nu.’’

Meer melanomen, de gevaarlijkste vorm van huidkanker

Het aantal patiënten met melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker, blijft in absolute aantallen stijgen. Maar gecorrigeerd voor de groeiende bevolking en de vergrijzing groeit het jaarlijks aantal diagnoses sinds 2016 niet meer. De diagnose lijkt ook steeds tijdiger te worden gesteld, wat belangrijk is voor de kans op genezing.

De overleving 10 jaar na een diagnose melanoom is tussen 1991 en 2010 gestegen van 78 procent naar 86 procent van de patiënten. De afgelopen jaren zijn innovatieve middelen, zoals doelgerichte therapie en immunotherapie, steeds vaker ingezet om de kansen van deze patiënten te verbeteren.

Al vanaf 1996 met ernstig melanoom

De meeste diagnoses huidkanker zijn basaalcelcarcinoom: 48.000 nieuwe diagnoses per jaar. Dat zaait bijna nooit uit. Het plaveiselcarcinoom wordt daarna het meest vastgesteld, met meer dan 12.000 nieuwe patiënten per jaar. De kans om aan deze soorten huidkanker te overlijden is klein. Wel komen deze kankersoorten regelmatig terug waardoor herhaalde behandeling nodig is.

Lees ook: Eef van Deelen leeft al sinds 1996 met een ernstig melanoom en: Toen ernstig ziek, nu zo fit als een hoentje

Beeld: dvhn.nl

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug