Schraler winkelaanbod door grillige groentemarkt

Een bloemkooltje voor vier en een pond broccoli voor tweeënhalve euro. De brassica wordt duur betaald. Maar ook kasgroenten als paprika, tomaat en courgette zijn duur voor de tijd van het jaar. Het winkelaanbod van verse groenten en fruit zal schraler worden, waarschuwt Greenports Nederland. Buiten de gebaande winkelpaden blijft het vooralsnog voordelig shoppen.

De land- en tuinbouwmarkt is op alle mogelijke manieren verstoord. Aan de vraagzijde ontstaan problemen door het sluiten van de horeca in binnen- en buitenland en veel bedrijfskantines. Zo bleef kiemgroentenproducent Koppert Cress met de hele oogst zitten. Geschatte schade: zes miljoen euro.

Greenports Nederland stelde in een brandbrief dat tuinbouwers die produceren voor ‘foodservicebedrijven’ en de buitenlandse groothandel 40 tot 95 procent van hun omzet verliezen. ‘Door deze marktontwrichting gaat veel (geoogst) product verloren, met een waarde van naar schatting 200 miljoen euro.’

De omzetschade kan volgens Greenports Nederland, bij een langere lockdown oplopen tot twee miljard euro. Daarmee komt de continuïteit van de tuinbouw in gevaar. Gevoegd bij beperktere transportmogelijkheden en duurdere kredietverzekeringen, voorspelt Greenports Nederland dat ‘het winkelaanbod van verse groenten en fruit schraler zal worden’.

Goedkope arbeid

Aan de aanbodzijde ontstaan ook problemen, die Greenports Nederland niet benoemd. Tuinders leunen sterk op Oost-Europese arbeidskrachten en die zitten – voor een deel – vast in hun land van herkomst. Producenten uit Zuid-Europa zitten met hetzelfde probleem; met dit verschil dat zij veel gebruik maken (lees misbruik) van Afrikaanse arbeid.

Met dramatische marktomstandigheden nemen ook de oneerlijke handelspraktijken toe, zegt LTO Nederland. De organisatie heeft een meldpunt geopend waar boeren en tuinders hun ervaringen kunnen delen. Daarbij gaat het om eenzijdige wijziging van gemaakte afspraken over prijs, kwaliteit, levertijd, betalingstermijn en om afbestellingen.

Exotische paddenstoelen direct van de tuinder

Daarbij vergeleken mag de consument bepaald niet klagen. Boodschappen doen kost momenteel wat meer tijd en, vooral in de supermarkt, al snel ook meer geld. Een bezoek aan de markt kan echter zomaar een bloemkool voor de helft van prijs opleveren. En vanachter de computer liggen de voordeeltjes helemaal voor het oprapen.

Op www.etenover.nl bijvoorbeeld bieden horecaleveranciers hun onverkochte voorraden direct bij de consument aan. Daar zitten ook voor MMV’ers interessante dealtjes tussen. Wat de denken van ruim drie kilo ‘mooie en bijzondere exotische paddenstoelen’, voor maar 7,50 euro. Eventueel thuis te bezorgen.

Beeld: RVG

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug