Stofje dat ons van kwade cellen bevrijdt

Ondanks talloze verwoede pogingen is het met wortel en tak uitroeien van alle kwaadaardige tumoren tot nu toe nog niemand gelukt. Een Utrechtse onderzoeker zit op een veelbelovend spoor.   

Hij heet Peter de Keizer en is verouderingsbioloog. In zijn aanpak gaan we allemaal eens in de zoveel tijd naar de huisarts om onze beschadigde cellen te laten verwijderen. Een kuurtje en we kunnen er weer een tijdje tegen. De gevreesde ziekte kan zich nu niet meer ontwikkelen. Het klinkt simpel maar voordat het zo ver is, moeten er nog heel wat hobbels worden genomen.

Minder kans op recidive

Wat verouderingsbioloog Peter de Keizer voor ogen staat, is beschadigde cellen – senescente cellen – die schadelijke stofjes uitstoten, uit het lichaam  verwijderen. Hij ontwikkelde hiervoor een stofje dat tussen twee eiwitten op de beschadigde cel gaat zitten, zodat het beschermlaagje de cel niet meer in leven houdt en hij afbreekt.

De Keizer ziet naast het tegengaan van veroudering ook nog andere toepassingen voor zijn stofje. Een zelfde soort beschadigde cellen blijft namelijk vaak achter na de behandeling van kanker. Als zijn stofje ervoor kan zorgen dat dit restje ook nog kan worden opgeruimd, is de kans dat de ziekte terugkomt mogelijk vele malen kleiner.

Beeld: laboratorium.nl

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug