'Suiker wereldwijd aan banden'

Dat suiker een boosdoener is, kan iedereen weten. Maar sinds deze week is het nog eens extra als bron van lichamelijke narigheid gebrandmerkt en wel door de hoogste gezondheidsinstantie wereldwijd, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die kwam met nieuwe richtlijnen, geldend voor alle landen: houd de consumptie van suiker beperkt tot tien procent van de totale energie-inname per dag.

Vrije suikers

Met suiker bedoelt de WHO “vrije suikers”. Dit is suiker die de fabrikant, kok of gebruiker zelf heeft toegevoegd maar ook suikers die van nature voorkomen in honing, siroop, vruchtensap en vruchtenconcentraten tellen mee. Wie de consumptie van suiker nog verder verlaagt naar maximaal 6 theelepels per dag (5 procent van totale energie-inname) houdt hier volgens de organisatie “extra gezondheidsvoordelen aan over”.

Kinderen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er voldoende bewijs dat de limiet van tien procent het risico op overgewicht, obesitas en tandbederf aanzienlijk vermindert. De organisatie waarschuwt in de richtlijnen specifiek voor gezoete drankjes voor kinderen. Dit zou obesitas bij kinderen in de hand werken en tandbederf stimuleren. De organisatie roept landen om tot actie over te gaan en een beleid in te voeren dat de richtlijnen ondersteunt.

De WHO vernieuwt regelmatig dieetrichtlijnen en probeert hiermee landen te stimuleren om actief bezig te zijn met het verminderen van niet-overdraagbare ziekten.

Tekst: Matilde Newman

beeld: www.pragmaticmom.com

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug