Te dik? Dan minder kansrijk bij kanker

Wie dik is, zal minder snel borst- en darmkanker overleven.  Daarbij speelt ook een rol hoe groot het overgewicht is en hoe lang dit al duurt.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF). De uitkomst benadrukt nog eens hoe belangrijk het is om overgewicht tegen te gaan.

Hoe langer dik, hoe ongunstiger

Het onderzoek had betrekking op volwassen vrouwen in de leeftijd van 20 tot 50 jaar. Per levensjaar met overgewicht bleek de kans op overleving na diagnose kanker af te nemen.

Dat overgewicht de kans op het krijgen van borst- en darmkanker vergroot, was al bekend; nu laat onderzoek zien dat overgewicht ook de kans op sterfte na diagnose van deze vormen van kanker vergroot.

Al op vroege leeftijd overgewicht voorkomen

Het onderzoek werd uitgevoerd door de International Agency for Research on Cancer (IARC). Dit is de onderzoekstak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gericht op kanker. Het onderzoek werd gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in Amsterdam.

Dr. Isabelle Soerjomataram van de IARC/WHO en een van de onderzoekers: “De nieuwe bevindingen geven aan hoe belangrijk het is om overgewicht en obesitas te voorkomen in relatie tot de overleving van veelvoorkomende kankersoorten zoals borst- en darmkanker. Hier moet al op een vroege leeftijd aan gewerkt worden.”

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug