Aardbei

Botanisch gezien is de aardbei een schijnvrucht. Er zijn meer dan twintig soorten en van de geteelde aardbei zijn er honderden rassen. 

De aardbei bevat weinig calorieën, veel vitamine C, draagt bij aan de dagelijkse inname van foliumzuur (vitamine B11) en bevat ook lycopeen en flavonoïden.  Deze vitaminen en mineralen zorgen ervoor dat de aardbei ontstekingsremmend werkt, en het celmetabolisme en overleving van bepaalde lichaamscellen positief beïnvloedt.

Kankerremmend

Het antioxidant lycopeen (dat ook voorkomt in wortels, tomaten en watermeloen) zou de kans op (met name prostaat) kanker verminderen. Hiernaast bevat de aardbei een belangrijke bioactieve stof genaamd ellaginezuur dat veelzijdige kankerremmende werkingen heeft. 

Bij baby’s en kinderen kunnen aardbeien een allergische reactie opwekken. Het is daarom belangrijk om de vrucht na het eerste levensjaar van de kinderen in kleine hoeveelheden aan te bieden en goed te letten op eventuele reacties (zoals eczeem en roodheid van de huid). Om deze reacties te voorkomen, kan het fruit verwarmd worden (langere tijd in heet water leggen) zodat allergenen worden afgebroken.

Uit onderzoek is gebleken dat aardbeien de meeste pesticiden bij zich hebben van alle groenten en fruit. Het is daarom ontzettend belangrijk om biologische aardbeien te consumeren. De afwezigheid van pesticide is niet alleen positief voor de gezondheid maar ook de landbouwgrond blijkt een betere samenstelling te hebben waardoor de biologische aardbei veel vitamine- en mineraalrijker is.

Latijnse naam: 
Fragaria Viginiana

Wanneer te verkrijgen: 
juni-augustus

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 30 mcg
Vitamine B2 50 mcg
Vitamine B6 60 mcg
Vitamine B11 65 mcg
Vitamine C 64 mg
Calcium 25 mg
Kalium 150 mg
Magnesium 15 mg

Bevat ook lycopeen, flavonoiden.

Literatuur:

  • Chen T, Yan F et al. Randomized phase II trial of lyophilized strawberries in patients with dysplastic precancerous lesions of the esophagus. Cancer Prev Res (Phila). 2012 Jan;5(1):41-50. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-11-0469
  • Meyers KJ, Watkins CB, Pritts MP, Liu RH. Antioxidant and antiproliferative activities of strawberries. J Agric Food Chem. 2003 Nov 5;51(23):6887-92. 2003.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.