Açaí-bes

De açaí-bes (spreek uit assa-ie-bes) is een vrucht uit het Amazonegebied. Deze kleine dieppaarse besjes staan de laatste jaren steeds meer in de belangstelling om hun zogeheten superfood eigenschappen, waaronder een hoge concentratie antioxidanten. Recent onderzoek laat zien dat deze concentraties niet extreem hoger zijn dan in andere vruchten zoals bijvoorbeeld in bosbessen of druiven.

Snel bederf
De bes bederft erg snel waardoor deze alleen lokaal vers kan worden gegeten en voor export gevriesdroogd, vermalen tot poeder of tot sap wordt verwerkt (een andere reden hiervoor is dat de bes voor negentig procent uit de pit bestaat).

De smaak van açaí-bessen lijkt op een combinatie van chocolade, bosbes en noten en de vrucht is daarom bij veel mensen geliefd. 

Vetzuren
De açaí-bes bevat allerlei vitaminen (waaronder vitamine B en vitamine K, niacine en riboflavine) en mineralen zoals kalium (potassium), mangaan, koper, ijzer en magnesium. In tegenstelling tot andere bessen bevat de açaí-bes ook hoge concentraties vetzuren. Omega 6- en omega 9-vetzuren die in de bes te vinden zijn, hebben een positief effect op het hart- en bloedvatenstelsel. Ze verlagen het cholesterolniveau waardoor het vernauwen van bloedvaten kan worden voorkomen.

Ellaginezuur
De açaí-bes bevat  tevens ellaginezuur. Dat behoort tot de sterkere anitioxidanten die vrije radicalen in het lichaam onschadelijk maken. Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ellaginezuur er ook voor zorgt dat kankercellen afsterven en dat gezonde cellen gestimuleerd worden om gezond te blijven in plaats van te veranderen in kankercellen.
Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de açaí-bes de apoptose stimuleert van darmkankercellen.

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de bes het cholesterolniveau laat dalen en het metabolisme stimuleert.

Negatief effect
De samenstelling van açaí-bessen (vooral in de vorm van een supplement) kan een negatief effect hebben op het gebruik van reguliere medicatie zoals pijnstillers, ontstekingsremmers en medicijnen tegen kanker. Overleg altijd met uw arts over de consumptie van açaí-bessen.

MMV-advies
De açaí-bes past, wanneer deze vers wordt geconsumeerd, zowel in het NTTT-dieet als in het klassieke Moermandieet.

Latijnse naam: 
Euterpe oleracea

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar (in sapconcentratie of poedervorm).

Literatuur:

  • Dias MM, et al. Pro-Apoptotic Activities of Polyphenolics From Açai (Euterpe oleracea Martius) in Human SW-480 Colon Cancer Cells. Nutr Cancer. 2014;66(8):1394-405. doi: 10.1080/01635581.2014.956252. Epub 2014 Oct 20.
  • Sun X, et al. Açai palm fruit (Euterpe oleracea Mart.) pulp improves survival of flies on a high fat diet. Exp Gerontol. 2010 Mar;45(3):243-51. doi: 10.1016/j.exger.2010.01.008. Epub 2010 Jan 18.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.