Agave

Agave is zowel de Nederlandse als de botanische naam van een geslacht van succulente planten (vetplanten), die van nature voorkomen in Amerika. Er bestaan vele soorten agaves, waarvan de meeste in Mexico voorkomen.
De agaveplant wordt vooral gebruikt als hoofdingrediënt voor de agavesiroop. Ook worden van het sap van de plant de nationale drank van Mexico ‘Pulque’ en tequila gemaakt.

Hoop nadelen
Agavesiroop wordt vaak gebruikt en geadviseerd als de ‘natuurlijke’ vervanger van suiker maar toch kleven ook aan deze zoetstof een hoop nadelen.
Ten eerste is agavesiroop een geraffineerd product (net zoals suiker) en is het daardoor niet gezonder dan een andere geraffineerde zoetstof. 
Agave bevat 60 calorieën per eetlepel tegenover 40 calorieën per eetlepel suiker maar omdat agavesiroop 25 procent zoeter is dan suiker gebruik je maar de helft waardoor de hoeveelheid calorieën gelijk staat.

Voedingswaarden
Wanneer we kijken naar de voedingswaarden van agavesiroop zijn deze niet beter dan die van sucrosesiroop en maisstroop. Het bevat calcium, kalium en magnesium maar dit heeft door de kleine hoeveelheden geen positief effect op de gezondheid.
Agavesiroop bestaat soms voor 90 procent uit fructose en voor tien procent uit glucose. Dit kan verschillen door de manier van productie.

Glycemische waarde
Een positieve eigenschap van agavesiroop tegenover andere geraffineerde zoetstoffen is dat agavesiroop een lagere glycemische waarde heeft dan vergelijkbare zoetstoffen. Dit betekent dat agavesiroop de bloedsuikerspiegel minder snel laat stijgen. Toch is er te weinig bewijs om agavesiroop als een diabetesvriendelijk product aan te bieden.

MMV-advies
Voor kankerpatiënten wordt het gebruik van de agave helemaal afgeraden. Preventief en na kanker kan de agave incidenteel worden gegeten. 

Latijnse naam: 
Agave

Wanneer te verkrijgen: 
Agavesiroop, het gehele jaar.

Vitamines en mineralen: 
Calcium, kalium, magnesium

Literatuur:

  • Koivisto, V.A., Yki-Jarvinen, H. 1993. Fructose and insulin sensitivity in patients with type 2 diabetes. J. Intern. Med.233:145-153.
  • Stanhope KL, et al. Consuming fructose-sweetened, not glucose-sweetened, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity in overweight/obese humans. J Clin Invest. 2009;119(5):1322–1334. doi:10.1172/JCI37385. 
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.