• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 1
Uitzicht 3 2025 Voed jezelf (met de natuur) 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • Niet-Toxische Tumor Therapie
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Voedingsmiddelen / Artisjok

Artisjok

Een artisjok is eigenlijk niets anders dan een onrijpe bloem waarvan de vlezige schutbladeren van de gesloten bloemknop, net zoals het hart, als groente worden gegeten. Deze bladeren en het hart zitten bomvol vezels, antioxidanten, vitamine C en K en zijn een bron van magnesium en kalium. Kies voor zwaar aanvoelende artisjokken wanneer je in de supermarkt of bij de boer bent.

Hoog vezelgehalte
In het oude Rome stond de artisjok al bekend als een spijsverteringsbevorderende groente en hedendaags wetenschappelijk onderzoek beaamt deze werking. Zo verhelpt de artisjok problemen in het verteringsstelsel door het hoge vezelgehalte.

De polyfenolen (antioxidanten) luteoline en cynarine die te vinden zijn in de artisjok hebben een positief effect op het cholesterolniveau en helpen bij het herstellen van de lever. De lever gebruikt cholesterol als basis om galzuur te reduceren. Het lichaam heeft galzuur nodig voor de vertering en voor vetopname door middel van het proces van emulsificatie.

Nieuw weefsel
Dit galzuur is voornamelijk te vinden in de galblaas en wordt afgegeven in de darmen wanneer je een ‘vette’ maaltijd eet. Het galzuur zorgt ervoor dat het vet reageert op de enzymen in de darmen en zo wordt opgenomen door het lichaam. Cynarine in artisjokken zorgt ervoor dat een deel van het galzuur in de darmen blijft, waardoor vet niet opgenomen wordt door het lichaam maar het lichaam verlaat via de ontlasting.
Ook silymarine in artisjokken is een nuttig antioxidant dat de lever stimuleert nieuw weefsel aan te maken.

Hiernaast heeft de artisjok een positief effect op onze bloedsuikerspiegel, vooral bij ouderdomsdiabetes.

Celdood
De artisjok laat in verschillende wetenschappelijke onderzoeken zien dat het ook een anti-kankerwerking heeft door de grote hoeveelheid verschillende antioxidanten die te vinden zijn in deze bijzondere groente. Zo remt galluszuur de celdeling van prostaatkankercellen. Dit antioxidant is ook te vinden in rode wijn en zwarte thee. Op dit moment wordt nog onderzoek gedaan naar anthocyanine en zijn eventuele remmende werking op kanker.
De polyfenolen die te vinden zijn in de artisjok stimuleren tot apoptose (celdood) en het voorkomen van de  vermeerdering van borstkankercellen. Silymarine bleek volgens Amerikaans onderzoek de kans op huidkanker te verkleinen.

Latijnse naam: 
Cyanara cardunculus

Wanneer te verkrijgen: 
juni-september

Vitamines en mineralen:

Per 100 g vers
Vitamine B1 0,14 mg
Vitamine B6 0,03 mg
Vitamine B11 50 mcg
Vitamine C 7,6 mg
Natrium 47 mg
Kalium 353 mg
Fosfor 130 mg

Bevat ook vitamine K.

Literatuur:

  • Brown JE, Rice-Evans CA. Luteolin-rich artichoke extract protects low density lipoprotein from oxidation in vitro. Free Rad Res 1998;29:247-55.
  • Mileo AM, Di Venere D et al. Artichoke polyphenols induce apoptosis and decrease the invasive potential of the human breast cancer cell line MDA-MB231. J Cell Physiol. 2012 Sep;227(9):3301-9. doi: 10.1002/jcp.24029.
Artisjok 3

Voedingsadvies MMV

Bij kanker
in behandeling
Bij kanker
in remissie
Preventief

Uitleg

  • Toegestaan
  • Aanbevolen
  • Incidenteel toegestaan
  • Niet toegestaan
  • Onbekend

Met vragen over voeding kunt u als lid van MMV terecht bij het voedingsspreekuur. Iedere maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. 06-57574461.

Advertenties

De Roode Roos 4
Lamberts Health Benefits 5
Tradeline 6

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok