Brandnetel

De botanische naam Urtica dioica komt van het Latijnse uro, wat ‘ik brand’ betekent. Naast de vervelende huidirritatie die optreedt na de brandnetel te hebben aangeraakt, heeft dit kruid ook veel positieve eigenschappen die juist in het voordeel werken van onze gezondheid.

In Nederland komt de brandnetel veel voor en wordt die door veel mensen als onkruid gezien. Er zijn zo’n 30 tot 45 soorten brandnetels, waarvan er vier in Midden-Europa voorkomen.

Zuiverende werking
De bovengrondse delen van de brandnetel zijn rijk aan carotenen, vitamine A, B en C en ijzer. Brandnetels hebben een zuiverende werking en helpen zo het lichaam afvalstoffen te verdrijven. Ook zouden brandnetels helpen tegen jicht en reuma. Behalve dat blijkt uit onderzoek dat brandnetel huidaandoeningen zoals acne helpt voorkomen en genezen.

Het mineraal boron in de brandnetel levert een belangrijke bijdrage aan de botopbouw in ons lichaam. Het compenseert namelijk calciumverlies, waardoor het in combinatie met zwavel, zink en silicium extra goed is voor de botten en het kraakbeen.

Ook werkt brandnetel spijsverteringsbevorderend. Lever- en galaandoeningen kunnen door brandnetel worden gedempt.

Als spinazie
In het voorjaar kunnen jonge brandnetelstengels als een soort spinazie worden gegeten. Ook kan er soep van worden gemaakt of thee van worden getrokken.

De brandharen (die zorgen voor de huidirritatie) worden geneutraliseerd door ze minimaal zeven minuten in heet water te houden. Het is van belang om de jonge bladeren van de brandnetel te gebruiken. Oudere bladeren bevatten meer nitriet. In zeer hoge concentraties kan dat voor zuurstoftekort in het bloed zorgen.

Brandnetelthee stimuleert de bloedsomloop en reinigt het lichaam bij reuma, eczeem en artritis. Ook bevordert het de melkproductie.

Brandnetel verlaagt door zijn ontstekingsremmende werking indirect de kans op kanker.

Latijnse naam: 
Urtica dioica

Wanneer te verkrijgen: 
Lente en najaar (wanneer nieuwe planten opkomen).

Literatuur:

  • Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J. Herbal Medicine: Expanded Commission E Monographs. Newton, MA: Integrative Medicine Communications; 2000:367-375.
  • Schulze-Tanzil G, de SP, Behnke B, Klingelhoefer S, Scheid A, Shakibaei M. Effects of the antirheumatic remedy hox alpha – a new stinging nettle leaf extract – on matrix metalloproteinases in human chondrocytes in vitro. Histol Histopathol 2002;17(2):477-485.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.