Cacao

Cacao wordt gezien als een superfood. Het is een voedingsmiddel dat rijk is aan meer dan tien unieke eigenschappen. Het bevat antioxidanten, magnesium, ijzer, chroom, mangaan, zink, koper, vitamine C, omega-6 vetzuren, fenylethylamine (remt o.a. de eetlust), amandamide (een cannabinoïde endorfine dat gevormd wordt door het lichaam als we ons gelukkig voelen), tryptofaan (een stemmingsverbeteraar), serotonine (stressafweer), oplosbare vezels en methylzanthines (theobromine).

Verslavend
Deze ingrediënten zorgen ook voor de wisselende bevindingen. Raw food-experts van over de hele wereld zijn het er over eens dat rauwe cacao niet gezond is en ontraden het ten zeerste! De reden is dat rauwe cacao verslavend werkt vanwege de cannabinoïdachtige stoffen anandine, tryptofaan en serotonine. Onderzoekers vermoeden dat chocola farmacologisch actieve bestanddelen bevat die een cannabisachtig effect op de hersenen veroorzaken zoals de stof amandamide, een cannabinoïde neurotransmitter.

Cacao bevat ook N-oleoylethanolamine en N-linleoylethanolamine, stoffen die de afbraak van amandamide verhinderen en daarmee de werking ervan verlengen. Bovendien kunnen verhoogde hoeveelheden van neurotransmitters een toename van de zintuiglijke gewaarwording van chocolade (textuur en geur) veroorzaken waarvan men denkt dat het essentieel is voor het opwekken van de trek in cacao.

Theobromine
Een andere reden voor het negatieve advies is de toxische stof theobromine. Wetenschappelijk onderzoek heeft overigens aangetoond dat het eten van theobromine geen gevolgen heeft, zolang er maar geen excessieve hoeveelheden worden ingenomen. Ook de methylxanthinen in cacaoproducten hebben geen negatief effect op de gezondheid van de mens omdat de hoeveelheid in chocolade en andere producten die cacao bevatten zodanig laag is dat ze slechts een zeer klein deel bijdraagt aan hetgeen we dagelijkse binnen krijgen via ons voedsel.

Theobromine – een zwakke stimulant die in chocola wordt gevonden – kan, tezamen met andere stoffen zoals cafeïne, verantwoordelijk zijn voor de typische roes die ervaren wordt bij het eten van chocola.

In grote hoeveelheden (50-100g cacao) kan theobromine misselijkheid veroorzaken die samen kan gaan met zweten, trillen, en ernstige hoofdpijn.

Hyperactiviteit
Hiernaast kan cacao andere negatieve effecten hebben op onze gezondheid zoals het verwijden van de bloedvaten en verhoging van de hartslag. Cacao bevat oxaalzuur, dat calcium bindt. Veder kan het hyperactiviteit, rusteloosheid, angsten, hoofdpijn, slapeloosheid en tremoren veroorzaken. Ook doet het de urineproductie toenemen.

MMV-advies
Cacao bevat dus hele gezonde stoffen, maar ook stofjes die we niet te vaak binnen moeten krijgen. Wie cacao gebruikt, doet er verstandig aan weinig te gebruiken en niet te vaak. Kijk vooral hoe uw lichaam hierop reageert.

Latijnse naam: 
Theobroma cacao

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,13 mg
Vitamine B2 0,40 mg
Vitamine B6 0,14 mg
Vitamine B11 28 mcg
Fosfor 656 mg
Kalium 1900 mg
Magnesium 520 mg

Bevat ook ijzer, chroom, mangaan, zink en koper. 

Literatuur:

  • Karen A. Cooper et al. Cocoa and health: a decade of research. British Journal of Nutrition (2008), 99, 1–11
  • Martin MA, et al. Potential for preventive effects of cocoa and cocoa polyphenols in cancer. Food Chem Toxicol. 2013 Jun;56:336-51. doi: 10.1016 j.fct.2013.02.020. Epub 2013 Feb 22.
     
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.