Cantaloupe

Cantaloupe, ook wel suikermeloen genaamd, is een heerlijk zomerse vrucht. De cantaloupe is familie van de pompoen en komkommer en heeft net zoals deze gewassen grote zaden aan de binnenzijde van de vrucht. De geribbelde schil van de cantaloupe is pastelgroen van kleur, terwijl het vruchtvlees een zacht oranje kleur heeft.
De naam van deze meloen is afgeleid van Cantaloupe, een klein plaatsje in de buurt van Rome. De meloen werd daar geteeld in de tuinen van de Paus.

De cantaloupe bevat zo’n negentien vitaminen en mineralen die helpen het immuunsysteem te stimuleren en de organen te ontgiften. Zo zijn, onder andere, vitamine C, vitamine A en cucurbitacine E en B te vinden in de cantaloupe.

Antioxidant
Cantaloupe bevat een hoge concentratie vitamine C, een van de belangrijkste antioxidanten in de natuur. Het neutraliseert vrije radicalen in ons lichaam en wordt daarom in verband gebracht met het verminderen van symptomen bij osteoartritis en reumatische artritis en de ontwikkeling van kanker. 
Hiernaast voorkomt vitamine C dat vrije radicalen de bloedvaten beschadigen en cholesterol kan veranderen zodat het zich niet aan de vaatwanden hecht en schade aanbrengt. Sommige artsen zullen vitamine C in pilvorm aanraden omdat de concentratie vitamine C hoger is. Deze pillen bevatten echter geen fytonutriënten.

Ontstekingsremmend
In de cantaloupe is ook vitamine A in de vorm van betacaroteen en in iets mindere mate alfacaroteen te vinden. Deze carotenen zijn verbonden aan de fytonutriënten luteïne, beta-cryptoxanthine en zeaxanthine. Ook caffeïnezuur en cucurbitacine E en B zijn in de cantaloupe aanwezig.
Cucurbitacine E is een ander ontstekingsremmend fytonutriënt dat eveneens in watermeloen te vinden is. Het blockeert de activiteit van enzymen en neutraliseert moleculen. 

Door de grote hoeveelheid fytonutriënten die in de cantaloupe te vinden zijn, heeft deze vrucht een antioxidantele en ontstekingsremmende werking verkregen. 

Uit wetenschappelijk proefdieronderzoek blijkt dat cantaloupe een positief effect heeft op de insuline en bloedsuiker metabolisme. Ook reduceert het oxidatieve stress in de nieren van dieren met diabetes en verbetert het de insulineresistentie.

Latijnse naam: 
Cucumis melo

Wanneer te verkrijgen: 
juli-september

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 1 mg
Vitamine B1 0,05 mg
Vitamine B2 0,06 mg
Vitamine B6 0,06 mg
Vitamine C 27 mg
Kalium 200 mg
Calcium 15 mg
Fosfor 10 mg
Ijzer 0,8 mg
Magnesium  10 mg

Bevat ook ijzer, koper en zink.

Literatuur:

  • Ismail M, Mariod A, Bagalkotkar G et al. Fatty acid composition and antioxidant activity of oils from two cultivars of Cantaloupe extracted by supercritical fluid extraction. Journal: Grasas y Aceites Year: 2010 Vol: 61 Issue: 1 Pages/record No.: 37-44.
  • Naito Y, Akagiri S, Uchiyama K et al. Reduction of diabetes-induced renal oxidative stress by a cantaloupe melon extract/gliadin biopolymers, oxykine, in mice. Biofactors. 2005;23(2):85-95.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.