Cantaloupe, ook wel suikermeloen genaamd, is een heerlijk zomerse vrucht. De cantaloupe is familie van de pompoen en komkommer en heeft net zoals deze gewassen grote zaden aan de binnenzijde van de vrucht. De geribbelde schil van de cantaloupe is pastelgroen van kleur, terwijl het vruchtvlees een zacht oranje kleur heeft.
De naam van deze meloen is afgeleid van Cantaloupe, een klein plaatsje in de buurt van Rome. De meloen werd daar geteeld in de tuinen van de Paus.
De cantaloupe bevat zo’n negentien vitaminen en mineralen die helpen het immuunsysteem te stimuleren en de organen te ontgiften. Zo zijn, onder andere, vitamine C, vitamine A en cucurbitacine E en B te vinden in de cantaloupe.
Antioxidant
Cantaloupe bevat een hoge concentratie vitamine C, een van de belangrijkste antioxidanten in de natuur. Het neutraliseert vrije radicalen in ons lichaam en wordt daarom in verband gebracht met het verminderen van symptomen bij osteoartritis en reumatische artritis en de ontwikkeling van kanker.
Hiernaast voorkomt vitamine C dat vrije radicalen de bloedvaten beschadigen en cholesterol kan veranderen zodat het zich niet aan de vaatwanden hecht en schade aanbrengt. Sommige artsen zullen vitamine C in pilvorm aanraden omdat de concentratie vitamine C hoger is. Deze pillen bevatten echter geen fytonutriënten.
Ontstekingsremmend
In de cantaloupe is ook vitamine A in de vorm van betacaroteen en in iets mindere mate alfacaroteen te vinden. Deze carotenen zijn verbonden aan de fytonutriënten luteïne, beta-cryptoxanthine en zeaxanthine. Ook cafeïnezuur en cucurbitacine E en B zijn in de cantaloupe aanwezig.
Cucurbitacine E is een ander ontstekingsremmend fytonutriënt dat eveneens in watermeloen te vinden is. Het blockeert de activiteit van enzymen en neutraliseert moleculen.
Door de grote hoeveelheid fytonutriënten die in de cantaloupe te vinden zijn, heeft deze vrucht een antioxidantele en ontstekingsremmende werking verkregen.
Uit wetenschappelijk proefdieronderzoek blijkt dat cantaloupe een positief effect heeft op de insuline en bloedsuiker metabolisme. Ook reduceert het oxidatieve stress in de nieren van dieren met diabetes en verbetert het de insulineresistentie.
Latijnse naam:
Cucumis melo
Wanneer te verkrijgen:
juli-september
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 1 mg |
Vitamine B1 | 0,05 mg |
Vitamine B2 | 0,06 mg |
Vitamine B6 | 0,06 mg |
Vitamine C | 27 mg |
Kalium | 200 mg |
Calcium | 15 mg |
Fosfor | 10 mg |
Ijzer | 0,8 mg |
Magnesium | 10 mg |
Bevat ook ijzer, koper en zink.
Literatuur:
- Ismail M, Mariod A, Bagalkotkar G et al. Fatty acid composition and antioxidant activity of oils from two cultivars of Cantaloupe extracted by supercritical fluid extraction. Journal: Grasas y Aceites Year: 2010 Vol: 61 Issue: 1 Pages/record No.: 37-44.
- Naito Y, Akagiri S, Uchiyama K et al. Reduction of diabetes-induced renal oxidative stress by a cantaloupe melon extract/gliadin biopolymers, oxykine, in mice. Biofactors. 2005;23(2):85-95.