Carob

De laatste jaren staat carob vooral bekend als vervanger van cacao. Carob bevat geen van de stoffen die cacao zijn minder positieve naam bezorgen. Daarnaast bevat carob twee keer zoveel calcium als chocolade en het bevat niet het oxaalzuur dat wel in chocolade te vinden is.

Carob zijn de donkerbruine zaden in de peul van de Johannesbroodboom. Deze zaden kunnen rauw gegeten worden, maar wanneer deze gemalen en geroosterd worden, heeft carob wat weg van cacao. Carob bevat geen caffeine en weinig vet in vergelijking met cacao, maar bevat wel natuurlijke suikers waardoor carob ook als zoetstof gebruikt wordt in de keuken. Carob werd al lang als zoetstof gebruikt voordat men wist hoe suiker uit riet en suikerbieten gehaald kon worden. Gedroogde carob wordt nog steeds traditioneel gegeten tijdens Joodse heilige dagen of tijdens ‘Tu Bishvat’. 

Calcium en ijzer
Carob bevat naast natuurlijke suikers ook mineralen als koper, magnesium, kalium, mangaan en selenium. Vooral calcium en ijzer zijn in hoge concentraties te vinden in carob.
Hiernaast bevat carob vitamine A, B2, B3, B6 en D. Tot slot bevat carob heel veel koolhydraten (suikers) en looistoffen. De suikers zorgen met name voor de gumachtige vorm en substantie van carob. Hierdoor is dit middel bruikbaar als emulgator voor de voedingsmiddelenindustrie. Maar het hoge gehalte aan suikers maakt carob ongeschikt voor kankerpatiënten. 

Bij darmproblemen
Wel is carob geschikt voor mensen met dunne tot zeer dunne ontlasting en aanverwante darmproblematiek door de looistoffen in carob. Het bijzondere aan de looistoffen in carob is dat ze proteïnen niet binden zoals sommige looistoffen doen. De proteïnen zijn zodoende maximaal opneembaar voor het lichaam. Wel binden de looistoffen in carob gifstoffen in het lichaam, waardoor ze inactief worden. Dat zorgt er weer voor dat het lichaam ze gemakkelijker kan verwijderen. Ook wordt de groei van bacteriën in het darmsysteem geremd door consumptie van carob.

MMV advies
Voor kankerpatiënten wordt het gebruik van carob afgeraden. De zaden worden geroosterd en ze bevatten te veel suikers. Voor mensen die kanker hebben gehad, en preventief is het incidenteel toegestaan.  

Latijnse naam: 
Ceratonia siliqua

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Literatuur:

  • Akşit S. et al. Carob bean juice: a powerful adjunct to oral rehydration solution treatment in diarrhoea. Paediatr Perinat Epidemiol. 1998 Apr;12(2):176-81.
  • Serairi-Beji R. et al. Can carob powder be used with oral rehydration solutions for the treatment of acute diarrhea? Med Trop (Mars). 2000;60(2):125-8.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.